Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Úroveň zdravotnej starostlivosti sa nezlepšila, tvrdí Novotný

Viliam Novotný Foto: TASR/Vladimír Benko

Pozitívne vníma "sebareflexiu" ministerstva, ktoré ustúpilo od projektu integrovaných zdravotných centier.

Bratislava 30. januára (TASR) – Najhoršou správou pre zdravotníctvo je, že sa za posledné štyri roky vládnutia kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) nezlepšila úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Myslí si to člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo a podpredseda mimoparlamentnej strany Šanca Viliam Novotný.

“Je ťažko povedať, či sa kvalita zdravotnej starostlivosti zvýšila, alebo znížila, keďže sa nemeria a neobjektivizuje. Pacienti však veľmi citlivo vnímajú pokles úrovne služieb, poplatky, čakanie, prístup zdravotníkov, vybavenie nemocníc, a tu sa stav zhoršuje,” skonštatoval. Pôsobenie Smeru-SD v zdravotníctve hodnotí ako roky premárnených príležitostí.

“Nedokázali dotlačiť DRG či eHealth do cieľa, vyvolali poplatkový chaos v ambulanciách, dlh štátnych nemocníc sa vyšplhal na 420 miliónov eur a aj tender na novú bratislavskú nemocnicu úplne zbabrali. Rezort prerástlo organizované rozkrádanie verejných zdrojov, kde sa len pozriete. Počnúc CT, cez stravovanie a upratovanie, až po „tety Anky“. Minister Viliam Čislák (nominant Smer-SD) mal viacero príležitostí začať naozaj riadiť slovenské zdravotníctvo, urobiť v ňom poriadok a riešiť jeho problémy. Ale ich nevyužil. Napriek sľubom neprijal protikorupčné opatrenia, nezačal riešiť otázku reexportu liekov,” zhodnotil Novotný.

Pozitívne vníma "sebareflexiu" ministerstva, ktoré ustúpilo od projektu integrovaných zdravotných centier. "A napríklad prerozdeľovanie peňazí medzi poisťovňami podľa chorobnosti a predpisovaných liekov (PCG), ktorý pripravila ešte vláda Ivety Radičovej či spustenie rezidenčného programu pre všeobecných lekárov, boli zmysluplné kroky," poznamenal.

Naopak, vláda podľa neho dlhodobo podcenila problematiku odmeňovania zdravotníkov. "Od rozhodnutia Ústavného súdu v lete 2012 o pozastavení účinnosti zákona o odmeňovaní sestier ministerstvo zdravotníctva len analyzovalo. A keď na jeseň minulého roka prišli s riešením pre zdravotníkov, nesplnili požiadavky sestier a nemali ho ani kryté. Minister sa potom natoľko vyhýbal stretnutiam so zdravotnými sestrami, až si ich nakoniec popudil proti sebe a podávajú hromadné výpovede," poukázal Novotný.

Novotný dlhodobo kritizuje tiež projekt novej univerzitnej nemocnice v Bratislave. Tento týždeň sa pre tender na PPP projekt nemocnice obrátil so žiadosťou o kontrolu na Úrad pre verejné obstarávanie a ministerstvo financií. Tvrdí, že v rámci projektu sa len míňajú peniaze, ale k novej nemocnici nepovedie. Predpovedá, že nová nemocnica sa nezrealizuje vôbec, alebo sa zrealizuje zle. Riešenie vidí v zrušení súťaže a po diskusii vypísaní novej.

Negatívne hodnotní aj plán zaviesť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu, ktorý sa napokon neuskutočnil. "Bol to nezmysel, od začiatku do konca. Slúžil hlavne na odpútavanie pozornosti od reálnych problémov zdravotníctva. Jedna poisťovňa viac zdravia neprinesie. Štúdie Inštitútu finančnej politiky MF SR to nakoniec jasne dokázali. Paradoxne najväčším úspechom tohto projektu bolo, že sa nezrealizoval. Vláda pochopila, že jedna zdravotná poisťovňa je nezmysel, ktorý nanajvýš nedokážu ani právne čisto zrealizovať," zhrnul.