Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Na posledné miesto kandidáta na sudcu ÚS sú traja uchádzači

Foto: TASR/František Iván

Poslancom NR SR sa 3. apríla podarilo v tajnej voľbe zvoliť piatich kandidátov na ústavných sudcov.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Traja uchádzači zabojujú počas májovej schôdze NR SR o posledné šieste miesto kandidáta na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Ich mená doručili navrhovatelia Ústavnoprávnemu výboru NR SR, ktorý ich poskytol TASR. Výbor sa bude novou voľbou zaoberať v utorok 6. mája.

O priazeň poslancov opäť zabojuje vysokoškolský pedagóg Ján Drgonec, ktorý v prvej voľbe neuspel. Do novej voľby ho opätovne navrhol dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Bratislava Jaroslav Ivor.

Novými menami na zozname uchádzačov sú advokát Pavol Malich (navrhol ho predseda KDH Ján Figeľ) a predseda senátu Krajského súdu v Košiciach Juraj Sopoliga (nominant prezidentky Združenia sudcov Slovenska Dany Bystrianskej).

Poslancom NR SR sa 3. apríla podarilo v tajnej voľbe zvoliť piatich kandidátov na ústavných sudcov. Ich úlohou však bolo zvoliť šesť uchádzačov. Z nich následne prezident SR vyberie trojicu, ktorá zasadne na 12 rokov na Ústavný súd SR a vymení Jána Lubyho, Juraja Horvátha a Jána Auxta - funkčné obdobie im končí 4. júla tohto roku.

Za kandidátov na ústavných sudcov boli zvolení: sudkyňa Najvyššieho súdu SR Jana Baricová (navrhol ju predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin, dostala 78 hlasov), sudca Krajského súdu v Nitre Ján Bernát (navrhol ho generálny prokurátor Jaromír Čižnár, získal 78 hlasov), notár a externý vysokoškolský pedagóg Miroslav Ďuriš (navrhol ho prezident Notárskej komory Karol Kovács, 77 hlasov), predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová (nominovali ju dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Pavol Kubíček a šéf Notárskej komory Karol Kovács, 79 hlasov) a predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai (navrhla ho dekanka Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Gabriela Dobrovičová, 84 hlasov).