Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

ÚS SR: Podmienka petície pri zákaze hazardu v obci nie je protiústavná

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ústavný súd tak rozhodol dnes. Spornú časť zákona o hazardných hrách vlani napadla na súde skupina 31 opozičných poslancov.

Košice 10. mája (TASR) – Podmienka petície občanov pre rozhodnutie samospráv zakázať prevádzkovanie hazardných hier na území obce nie je v rozpore s Ústavou SR. Vyplýva to z dnešného rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR.

Spornú časť zákona o hazardných hrách vlani napadla na ÚS skupina 31 opozičných poslancov. Zákaz herní v meste či obci prijatím Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) je podmienený vyzbieraním najmenej 30 percent podpisov obyvateľov nad 18 rokov, ktorí sa v petícii v súvislosti s hazardom sťažujú na narúšanie verejného poriadku.

Skupina poslancov namietala, že právna úprava úplne potiera rozhodovaciu autonómiu ako podstatu samosprávneho princípu, čo je nezlučiteľné s právom na samosprávu. Ich návrhu vyhlásiť sporné ustanovenia za rozporné s Ústavou SR však ÚS nevyhovel.

"Zodpovednosť obce za reguláciu prevádzkovania hazardu na jej území sa preskúmavanou právnou úpravou nenarušila, pričom súčasne sa ňou ani miera samostatnosti obce pri rozhodovaní o regulácii hazardu nijako nezmenila. Podmienka zavedená zákonodarcom vykazuje črtu zabezpečenia zvýšenej legitimity pri obmedzovaní základných práv prevádzkovateľa hazardných hier obcou, ako aj posilnenie participatívneho prvku pri výkone druhovo určenej vlastnej kompetencie obce," uviedla v zdôvodnení predsedníčka ÚS Ivetta Macejková.

Skupina poslancov sa tak na ÚS neúspešne domáhala, aby obce mohli zakázať prevádzkovanie hazardu aj bez petície. "Dôsledkom tohto rozhodnutia bude to, že samosprávy budú mať aj naďalej do určitej miery zviazané ruky pri regulácii hazardu a oblasť hazardu si ponechá v určitej miere exkluzívne postavenie vo vzťahu k iným regulovaným činnostiam na území obce," uviedol pre novinárov právny zástupca navrhovateľov Michal Kiča. Otázkou je, akým spôsobom sa rozhodnutie ÚS zohľadní v budúcej legislatívnej činnosti, pretože podľa neho, ak by sa podmienka petície rozširovala, mohlo by to sťažiť výkon samosprávy v ďalších regulovaných oblastiach.