Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ÚS SR zistil v prvom polroku 36 porušení práva na súdnu ochranu

Foto: TASR/František Iván

Súd v jednom rozhodnutí priznal primerané finančné zadosťučinenie vo výške 4000 eur.

Košice 23. júla (TASR) - Z celkového počtu 8338 sťažností a návrhov, o ktorých Ústavný súd (ÚS) Slovenskej republiky rozhodol v prvom polroku 2014, bolo 6617 sťažností fyzických a právnických osôb, ktorými namietali porušenie základného práva na súdnu a inú právnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie. TASR o tom informovala predsedníčka ÚS Ivetta Macejková.

Dodala, že ÚS 36 nálezmi vyslovil porušenie ústavy a v jednom rozhodnutí priznal primerané finančné zadosťučinenie vo výške 4000 eur.

„K porušeniam základného práva na súdnu a inú právnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie pravidelne dochádza pri arbitrárnom (svojvoľnom) postupe premietajúcom sa do extrémneho excesu napadnutého rozhodnutia všeobecných súdov, respektíve rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní. Aj preto sa ÚS zameral na ich monitorovanie,“ vysvetlila Macejková.

Z 36 nálezov rozhodnutých v prvom polroku 2014 sa 13 nálezov týkalo civilných vecí, sedem nálezov obchodných vecí, desať trestných vecí, tri nálezy sa týkali exekúcie, jeden nález rozhodnutia rozhodcovského súdu a dva správneho konania.

Najviac porušení ústavy konštatoval ÚS v rozhodnutiach Najvyššieho súdu, a to 10, deväť Krajského súdu Bratislava a u Krajského súdu Trnava šesť porušení. Finančné odškodnenie vo výške 4000 eur je povinný uhradiť Okresný súd v Čadci.