Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Ústavný súd SR priznal sťažovateľom zadosťučinenie 522.700 eur

Budova Ústavného súdu v Košiciach, foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

V 99 prípadoch súd vyslovil porušenie základných práv na súdnu a inú právnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie.

Košice 21. júla (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR v prvom polroku tohto roku konštatoval porušenie práv sťažovateľov celkovo v 336 nálezoch. Z toho v 213 prípadoch priznal sťažovateľom aj finančné zadosťučinenie, a to celkovo vo výške 522.700 eur. Informovala o tom v stredu hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

V 226 nálezoch ÚS vyslovil porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prerokovanie záležitosti v primeranej lehote. Z tohto dôvodu ÚS priznal sťažovateľom finančné zadosťučinenie v sume 508.200 eur.

V 99 prípadoch súd vyslovil porušenie základných práv na súdnu a inú právnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie. Ďalších 13 nálezov sa týkalo porušenia základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť. V troch prípadoch išlo o porušenie iných práv sťažovateľov.

"Ústavný súd v prvom polroku 2021 konštatoval porušenie práv sťažovateľov v 336 nálezoch, čo je o 113 nálezov viac ako v prvom polroku 2020. Sťažovateľom priznal o 4850 eur vyššie finančné zadosťučinenie ako v rovnakom období minulého roku," uviedla Ferencová.