Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ústavný súd stále nerozhodol o dvoch sťažnostiach na krajské voľby

Snímka z hlasovacej miestnosti počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v Trnave v sobotu 4. novembra 2017. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Ide o sťažnosť neúspešného kandidáta na predsedu Košického samosprávneho kraja R. Rašiho a nezvoleného kandidáta na poslanca Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja M. Vohara.

Košice 15. februára (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR zatiaľ stále nerozhodol o dvoch sťažnostiach na neústavnosť alebo nezákonnosť krajských volieb, ktoré sa konali 4. novembra 2017. Ide o sťažnosť neúspešného kandidáta na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Richarda Rašiho (Smer-SD) a nezvoleného kandidáta na poslanca Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Michala Vohara (Smer-SD).

V prípade Vohara sa sťažnosť týka volieb v PSK vo volebnom obvode č. 9 – Snina. Od jeho podania 14. novembra pritom už uplynula 90-dňová zákonom stanovená lehota na rozhodnutie v merite veci. Vo štvrtok ide o 93. deň od jeho podania. "V danej veci aktuálne prebiehajú nevyhnutné procesné úkony (vrátane prerátavania hlasov) a momentálne nie je možné určiť presný termín jej ďalšieho prerokovania," informovala vo štvrtok hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Košický primátor Raši, ktorý vo voľbách na predsedu KSK prehral o 875 hlasov s Rastislavom Trnkom (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA, Šanca), požiadal ÚS o prešetrenie sčítania hlasov. Nezrovnalosti sa mali podľa jeho podania týkať obce Zemplínska Široká v okrese Michalovce.

Obe sťažnosti ÚS prijal 31. januára na ďalšie konanie. V prípade Rašiho sťažnosti ÚS vtedy zároveň konanie prerušil. Podľa hovorkyne ÚS tak lehota v tomto prípade ďalej neplynie. "Bližšia špecifikácia dôvodov, pre ktoré bola označená sťažnosť prijatá na ďalšie konanie, ako aj dôvodov, pre ktoré bolo toto konanie prerušené, bude uvedená v odôvodnení písomného vyhotovenia uznesenia o prijatí, na ktorom sa aktuálne pracuje," konštatovala Ferencová.

Z celkovo šiestich volebných sťažností na novembrové krajské voľby ÚS štyri odmietol pre nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí alebo pre zjavnú neopodstatnenosť.