Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Riešenie chýbajúcich ústavných sudcov sa odsúva

Archívna snímka. Pavol Paška a Andrej Kiska. Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda parlamentu Pavol Paška po stretnutí s Andrejom Kiskom konštatoval, že najskôr treba počkať na rozhodnutie Ústavného súdu o sťažnostiach piatich prezidentom odmietnutých kandidátov.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Otázka vyriešenia dvoch chýbajúcich sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR sa odsúva na čas, kým ÚS nerozhodne o sťažnostiach piatich prezidentom odmietnutých kandidátov. Povedal to dnes novinárom predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD), ktorý o tejto téme hovoril s prezidentom Andrejom Kiskom v stredu (17.9.).

"Piati nevymenovaní kandidáti podali individuálne sťažnosti. Teda musíme teraz čakať a potom, ako bude vyjadrenie ÚS ku všetkým piatim sťažnostiam, budeme konať. Ak ÚS nespochybniteľne povie, že konanie prezidenta bolo legitímne, vypíšem okamžite nové voľby v NR SR," dodal Paška.

Ústavný súd má momentálne o dvoch sudcov menej. Prezident totiž odmietol vymenovať väčšinu z kandidátov, ktorých zvolil parlament hlasmi Smeru-SD. Vymenoval len jedného - Janu Baricovú. Zo šestice ponúknutých kandidátov mal vybrať troch. U ostatných však prezident nezistil "trvalý záujem o ústavné právo a ústavné súdnictvo". Kiska pripomenul, že sa rozhodoval na základe osobného rozhovoru aj odporúčaní právnických autorít.

Kiska chcel, aby Paška vyhlásil novú voľbu. Predseda parlamentu to neurobil, podľa neho nie je možná. Trval na tom, že prezident si nesplnil svoju ústavnú povinnosť a je presvedčený, že Národná rada SR nepochybila. "Národná rada splnila všetky náležitosti ústavy. Riadnym spôsobom v tajných voľbách za splnenia všetkých kritérií, čo nikto nikdy nenamietal a nenapadol, dala prezidentovi možnosť naplniť jeho mocenský rozmer, teda vybrať slobodne troch sudcov," uviedol pred časom Paška.