Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

ÚS zjednotil svoju rozhodovaciu prax v súvislosti s exekúciami

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Zjednotenie môže podľa hovorkyne súdu prispieť k ustáleniu rozhodovacej praxe všeobecných súdov a posilneniu ochrany práv spotrebiteľov.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR zjednotil svoju rozhodovaciu prax v súvislosti s exekúciami v prospech ochrany práv spotrebiteľov. TASR informácie poskytla hovorkyňa súdu Martina Ferencová.

Tretí senát Ústavného súdu dospel k právnemu záveru, podľa ktorého všeobecný súd v rámci exekučného konania nemôže odmietnuť preskúmanie exekučného titulu – platobného rozkazu, ktorý bol vydaný vyšším súdnym úradníkom na podklade spotrebiteľskej zmluvy. Podľa ÚS by tým rezignoval na princíp efektívnej ochrany spotrebiteľa, ktorý je súčasťou základného práva na súdnu ochranu.

Ústavný súd sa zaoberal ústavnými sťažnosťami osôb, ktoré nepodali odpor proti platobným rozkazom vydaným vyššími súdnymi úradníkmi. Následne už v rámci exekučného konania podali návrh na zastavenie exekúcie, argumentujúc, že platobné rozkazy nie sú spôsobilými exekučnými titulmi, keďže ich vydali vyšší súdni úradníci a nie sudcovia. Všeobecný súd vo veciach sťažovateľov podľa ÚS nevidel dôvod na zastavenie exekúcie.

"Význam uznesenia o zjednotení právnych názorov spočíva v tom, že týmto uznesením sú senáty Ústavného súdu viazané pri rozhodovaní ďalších obdobných vecí, čím sa zvyšuje právna istota všetkých účastníkov konaní pred Ústavným súdom," vysvetlila hovorkyňa. Zjednotenie môže podľa nej zároveň prispieť k ustáleniu rozhodovacej praxe všeobecných súdov, posilneniu ochrany práv spotrebiteľov a rozšíreniu možností ich procesnej obrany v obdobných súdnych sporoch.