Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ÚŠP odmieta opätovne uvádzané nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia

Úrad špeciálnej prokuratúry odmieta nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia o ignorovaní informácií.

Bratislava 7. augusta (OTS) - K tvrdeniam súvisiacim s trestnou vecou, v ktorej sú v súčasnosti obžalovaní S. S. a A. S., chceme uviesť, že 22. 5. 2014 bolo začaté trestné stíhanie vo veci pre podozrenie z korupcie funkcionárom okresnej organizácie strany SMER pre trestný čin prijímania úplatku, pričom vyšetrovanie prebieha plynulo a doposiaľ nebolo ukončené, preto v súčasnosti k nemu nemôžeme poskytnúť podrobnejšie informácie.

K časti článku týkajúcej sa predaja emisných kvót Slovenskou republikou sa autor podľa názoru Úradu špeciálnej prokuratúry neoboznámil s tlačovou správou Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky z 8. 7. 2014, v ktorej generálna prokuratúra reagovala na zavádzajúce tvrdenia Aliancie Fair-Play v oboch trestných veciach týkajúcich sa predaja emisných kvót Slovenskou republikou.

Z obsahu tlačovej správy jednoznačne vyplýva, že kauza „emisie“ pozostáva z dvoch samostatných trestných konaní, pričom trestná vec predaja emisných kvót bola právoplatne skončená zastavením trestného stíhania a druhá trestná vec „kauza legalizácie príjmov z trestnej činnosti“ nebola doposiaľ skončená.

Práve v tejto súvislosti bolo pani Wienk v liste špeciálneho prokurátora jednoznačne uvedené, že v rámci vykonávaného vyšetrovania vo veci legalizácie príjmov z trestnej činnosti boli skúmané všetky okolnosti súvisiace s prevodom emisných kvót, pričom nebolo zistené, že by ňou uvádzaný pracovník Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky získal ekonomický benefit v súvislosti s predajom emisných kvót Slovenskou republikou. A predovšetkým, že v tejto trestnej veci naďalej prebieha vyšetrovanie. V závere listu jej bolo oznámené, že trestné konanie nie je ešte ukončené, avšak v rámci vykonávaného vyšetrovania boli skúmané všetky okolnosti súvisiace s prevodom emisných kvót, pri čom nebolo zistené, že by ňou uvádzaný „pracovník“ ministerstva životného prostredia získal ekonomický benefit v súvislosti s predajom emisných kvót Slovenskou republikou.

Takúto istú odpoveď dostala pani Wienk aj písomne od prvého námestníka generálneho prokurátora René Vaneka.

Úrad špeciálnej prokuratúry preto odmieta nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia o ignorovaní informácií, ktoré poskytla našim vyšetrovacím orgánom švajčiarska strana, že sa na prokuratúre strácajú dokumenty, a že chránime vysokopostaveného úradníka Ministerstva životného prostredia SR.

Za nepochopiteľné a zarážajúce považujeme aj tú skutočnosť, že Aliancia Fair-Play na tieto odpovede nereagovala bezprostredne, ale až s výrazným časovým odstupom. Taktiež za povšimnutie stojí tá skutočnosť, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik súhlasil s osobným stretnutím s pani Wienk, o ktoré telefonicky požiadal sekretariát Aliancie Fair-Play, avšak napriek ústretovosti a súhlasu špeciálneho prokurátora pani Wienk na možnosť stretnutia do dnešného dňa nereagovala, ale naopak na tlačovej konferencii bez znalosti veci a nepochopenia podstaty predmetného trestného stíhania zrejme účelovo uviedla aj autorom článku uvedené zavádzajúce a klamlivé skutočnosti ohľadom kauzy emisie (oboch trestných vecí týkajúcich sa predaja emisných kvót.