Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Ústavný súd pozastavil účinnosť ustanovení o sudcovských previerkach

Na snímke Ján Vanko Foto: TASR/Martin Baumann

Proti preverovaniu sudcovskej spôsobilosti sa postavili mnohí sudcovia, ktorí majú obavy, že informácie z previerok môžu byť voči nim zneužívané.

Bratislava/Košice 17. septembra (TASR) - Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR na dnešnom neverejnom zasadnutí rozhodlo o pozastavení účinnosti tých častí noviel zákonov, ktoré sa týkajú sudcovských previerok. Informovala o tom hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová.

Návrh na Ústavný súd, aby posúdil, či je preverovanie sudcovskej spôsobilosti v súlade s Ústavou SR, podal 1. septembra podpredseda Súdnej rady Ján Vanko. Novozvolená predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková sa k ústavnej sťažnosti pripojila. Ústavný súd ju dnes prijal na ďalšie konanie, informovala hovorkyňa.

"Napriek tomu, že Ústavný súd SR pozastavil účinnosť zmien týkajúcich sa overovania sudcovskej spôsobilosti, bez akýchkoľvek pochybností ostala nedotknutá absolútna väčšina ostatných častí balíka dôležitých justičných zmien zameraných na zvýšenie zodpovednosti sudcov," reagovala na rozhodnutie ÚS hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. V súvislosti s previerkami uviedla, že pri tvorbe legislatívnych zmien sa v maximálnej miere zohľadňovali princípy právneho štátu a nezávislosti justície.

"Plne rešpektujeme, že tieto ustanovenia budú podrobené testu ústavnosti na úrovni Ústavného súdu SR," dodala. Poznamenala, že vďaka novej právnej úprave môže predseda Súdnej rady SR realizovať podanie na ÚS. "Považujeme za potrebné zdôrazniť aj to, že skúmanie predpokladov sudcovskej spôsobilosti pri kandidátoch na sudcov nebolo vôbec napadnuté ani pozastavené, a teda v tejto časti je zákon platný a účinný," uzavrela Donevová. Reakciu predsedníčky Súdnej rady Bajánkovej sa TASR zatiaľ nepodarilo získať.

Podpredseda Súdnej rady Vanko v návrhu, ku ktorému sa pripojila Bajánková, uviedol, že poslanci Národnej rady SR schválením previerok zasiahli do právneho postavenia sudcov tým, že neočakávane a retroaktívne rozšírili predpoklady na výkon sudcovského povolania, nerešpektovali princíp právnej istoty a svojvoľným spôsobom porušili princíp deľby moci. Zároveň navrhol, aby súd vyhlásil plošné previerky za protiústavné a ešte predtým pozastavil účinnosť tých ustanovení zákonov, ktoré sa previerok týkajú.

Proti preverovaniu sudcovskej spôsobilosti sa postavili mnohí sudcovia, ktorí majú obavy, že informácie z previerok môžu byť voči nim zneužívané, hovoria o retroaktivite a ohrození nezávislosti súdnictva. Ministerstvo spravodlivosti zase tvrdí, že previerky sudcov majú slúžiť na to, aby bolo možné zbaviť sa sudcov, ktorých majetky preukázateľne prevyšujú ich príjmy, správajú sa korupčne, alebo sú závislí napríklad od alkoholu alebo drog. Preverovanie mal vykonávať Národný bezpečnostný úrad, no konečné rozhodnutie malo byť na Súdnej rade SR a to zase malo byť preskúmateľné plénom Ústavného súdu SR.