Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Ústavnoprávny výbor bude v pondelok vypočúvať 16 kandidátov na sudcov

Ilustračné foto Foto: TASR

Všetci uchádzači okrem štyroch sa o post ústavného sudcu uchádzajú opätovne.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR bude v pondelok (16. 9.) vypočúvať kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Verejný híring sa začne o 9.00 h v historickej budove NR SR na Župnom námestí v Bratislave. Do opätovnej voľby je prihlásených 16 uchádzačov. Poslanci NR SR majú kandidátov voliť na aktuálnej septembrovej schôdzi, hlasovať budú po piaty raz.

Všetci uchádzači okrem štyroch sa o post ústavného sudcu uchádzajú opätovne. Kandidátmi na sudcov ÚS SR sú Anton Dulak, Štefan Kseňák, Ladislav Juszkó, Peter Melicher, Boris Gerbery, Peter Kohút, Slavomír Trnkócy, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Peter Straka, Ladislav Duditš, Zuzana Pitoňáková, Michal Matulník a Robert Šorl, Robert Štefánik. Juszkó, Kohút, Trnkócy a Štefánik sú novými uchádzačmi.

Do plného počtu ostáva zvoliť ešte štyroch kandidátov. V koalícii stále nie je zhoda na spôsobe hlasovania v parlamente. Smer-SD preferuje tajnú voľbu, SNS a Most-Híd chcú presadzovať verejné hlasovanie. Poslanec Smeru-SD Erik Tomáš nedávno pripustil, že ak sa v pléne nájde väčšina, ktorá odhlasuje verejnú voľbu, Smer-SD by sa na nej mohol zúčastniť.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov. Zákonodarcovia v doterajších voľbách zvolili 14 kandidátov

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.