Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Ústavnoprávny výbor odobril odškodnenie pre vojnové siroty

Odškodnené by mali byť podľa poslancov Smeru-SD deti tých, ktorí sa ako príslušníci československých zahraničných a spojeneckých armád.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Vojnové siroty sa zrejme dočkajú finančného odškodnenia. Počíta s tým zákon o poskytnutí jednorazového finančného príspevku vojnovým sirotám z dielne poslancov Smeru-SD, ktorý dnes ústavnoprávny parlamentný výbor odobril.

Odškodnené by mali byť podľa poslancov Smeru-SD deti tých, ktorí sa ako príslušníci československých zahraničných a spojeneckých armád, alebo ako účastníci domáceho protifašistického a protinacistického odboja v rokoch 1939-1945 zúčastnili na protifašistickom a protinacistickom boji za slobodu a demokraciu na Slovensku a následne padli či boli popravení.

"Dôvodom predloženia návrhu zákona o poskytnutí jednorazového finančného príspevku tzv. vojnovým sirotám, je zámer učiniť zadosť spravodlivosti vo vzťahu k deťom účastníkov protifašistického a protinacistického odboja," odôvodňujú predkladatelia. Priznávajú, že ich zákon bude mať v prípade schválenia negatívny vplyv na štátny rozpočet.