Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Kandidátov na sudcu Ústavného súdu vypočujú v stredu a vo štvrtok

Na archívnej snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky. Foto: TASR František Iván

O post ústavného sudcu chce zabojovať päť kandidátov

Bratislava 9. apríla (TASR) - Kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR bude parlamentný ústavnoprávny výbor vypočúvať v stredu (10. 4.) a vo štvrtok (11. 4.) v priestoroch Zimnej jazdiarne Bratislavského hradu. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR.

O post ústavného sudcu chce zabojovať päť kandidátov. Sú nimi Michaela Králová, ktorú navrhol poslanec NR SR Roman Michelko (SNS). Ďalej Anton Dulak, ktorého navrhla dekanka Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. Kandidátku Líviu Trellovú navrhol dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského. Ďalšou kandidátkou je Martina Jánošíková, ktorú navrhol dekan Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Verejný ochranca práv navrhol za kandidátku Zuzanu Pitoňákovú.

Vypočutie kandidátov pred členmi ústavnoprávneho výboru sa bude dať sledovať naživo na webe NR SR. Parlament by mal následne zvoliť dvoch kandidátov na funkciu sudcu ÚS, ktorá sa vlani uprázdnila po odchode sudkyne Jany Laššákovej. Z týchto dvoch kandidátov potom podľa Ústavy SR vyberie konkrétneho sudcu prezident SR.