Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Ústavný súd bude spor medzi ÚPN a A. Babišom riešiť budúci týždeň

Andrej Babiš, archívne foto. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd odmietol dovolanie voči rozsudku Krajského súdu v Bratislave, podľa ktorého bol Babiš evidovaný ako agent neoprávnene.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) sa bude zaoberať sporom Ústavu pamäti národa (ÚPN) s českým exministrom financií Andrejom Babišom na budúci týždeň vo štvrtok (14.9.). TASR o tom informoval hovorca ÚPN Peter Juščák. Pôjde o verejné pojednávanie, uskutoční sa o 10.00 h.

ÚPN sa v marci tohto roka obrátil na ÚS SR so sťažnosťou voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR v takzvanej "kauze Babiš". Najvyšší súd odmietol dovolanie voči rozsudku Krajského súdu v Bratislave, podľa ktorého bol Babiš evidovaný ako agent neoprávnene.

"Ústavný súd sa v mnohých prípadoch stal na Slovensku akousi poslednou záchrannou brzdou v boji za spravodlivosť. Po preštudovaní rozhodnutia Najvyššieho súdu bolo nevyhnutné, aby sa táto záchranná brzda zatiahla aj v tomto prípade," povedal šéf ÚPN Ondrej Krajňák. V prípade, ak sa ÚS SR stotožní s námietkami ÚPN, súdy budú musieť svoje rozhodnutia v prospech Babiša prehodnotiť.

ÚPN tvrdí, že rozhodnutie Najvyššieho súdu je nezákonné a súdne konanie bolo sprevádzané viacerými "pochybnými a neštandardnými okolnosťami".