Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ak ÚS povie, že práva Čentéša porušil prezident, Čižnár neodstúpi

Na snímke kandidát na post generálneho prokurátora Jaromír Čižnár prichádza na Ústavnoprávny výbor NR SR v pondelok 17. júna 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Čižnár nechápe, prečo sa mu dáva za vinu, že nekoná prezident alebo ÚS.

Bratislava 17. júna (TASR) - Ak Ústavný súd (ÚS) SR potvrdí, že Jaromír Čižnár svojou účasťou na voľbe kandidáta na generálneho prokurátora porušil práva Jozefa Čentéša, odstúpi z funkcie generálneho prokurátora. Deklaroval to na dnešnom vypočutí na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR. Ak však ÚS povie, že Čentéšove práva porušil napr. prezident SR Ivan Gašparovič tým, že ho nevymenoval, Čižnár vo funkcii ostane.

"Ak ÚS potvrdí, že boli Čentéšove práva porušené mojím zavinením, odstúpim. Ak ale povie, že ich porušil prezident, tak ja mám niesť zodpovednosť?" pýtal sa podpredsedu výboru Radoslava Procházku (nezaradený). Ten Čižnára vyzval, aby dal prísľub, že v prípade porušenia Čentéšovych práv odstúpi a zabráni tak dvojvládiu na Generálnej prokuratúre (GP) SR.

"Kandidujete do funkcie, do ktorej parlament zvolil Jozefa Čentéša. ÚS o jeho sťažnosti stále rozhoduje, sme v začarovanom kruhu. My môžeme byť v situácii, kedy ÚS prikáže, aby prezident konal a obnovil stav pred porušením jeho práv," upozornil Procházka.

Čižnár však nechápe, prečo sa mu dáva za vinu, že nekoná prezident alebo ÚS. "Som postavený do pozície, že som porušil nejaký sľub. Je pravda, že v januári som sľúbil, že sa nemienim zúčastňovať na tejto hre, lebo som chcel byť korektný voči pánovi Čentéšovi. Právne sa nezmenilo nič, ale od januára sa vyblokoval ÚS. Čakal som tiež, či ma Rada prokurátorov odporučí aj v novom zložení," vysvetlil.

Jaromír Čižnár odmietol obvinenia, že vo funkcii bude niekomu slúžiť. "Skúšali to na mňa mnohí, ale neuspeli. Ak budete mať o mne poznatky, že drukujem nejakej politickej strane, môžete mi to povedať, ja odstúpim," odkázal opozícii a pripomenul, že odstíhal aj kauzu sociálne podniky z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Alojz Hlina Čižnárovi navrhol, aby v prípade svojho zvolenia urobil z Jozefa Čentéša prvého námestníka. Čižnár ho však upozornil, že do funkcií menuje ľudí generálny prokurátor, ktorým on zatiaľ nie je. "Môj vzťah k pánovi Čentéšovi je veľmi korektný. Mal som s ním stretnutie minulý týždeň, obsah rozhovoru nebudem prezentovať. Ja si veľmi vážim jeho odborné kvality, je to človek na svojom mieste a nevylučujem, so spoluprácou s ním určite počítam," povedal. Na otázku, či považuje Čentéša za právoplatne zvoleného, stručne odvetil, že ho považuje za právoplatne odmietnutého.

Čižnár sa nevyhol ani kauze Hedvigy Malinovej, ktorá podľa neho trvá príliš dlho. "Buď tam sú dôkazy, že nie čo spáchala, alebo nie. Tá kauza nie je taká náročná, aby sa nedalo rozhodnúť. Máme na podanie obžaloby dôkazy alebo nie?" pýtal sa.

Na margo svojich priorít vo funkcii generálneho prokurátora uviedol, že je konečne potrebné zmeniť imidž prokuratúry, aby sa o nej nehovorilo len vtedy, keď sa tam niečo stane, ale aj vtedy, keď dosiahne niečo pozitívne. Čižnár má v pláne modifikovať členenie prokuratúry z hľadiska počtu odborov, keďže sa domnieva, že niektoré nepreukázali svoje opodstatnenie a mohli by fungovať ako oddelenia.

Za najdôležitejší považuje Čižnár trestný odbor. "Ten však na dosahovanie lepších výsledkov musí svoju činnosť zintenzívniť najmä v oblastiach previerkových či väzobných, inak nebudeme mať tak skoro lepšie výsledky," podotkol. Podľa jeho slov nie je možné, aby prokurátor videl po troch mesiacoch prvýkrát väzobný spis a potom zistí, že tam nie je nič urobené, apeloval.



Previerky v činnosti inštitúcie

Ako generálny prokurátor by chcel tiež zaviesť previerky v činnosti inštitúcie, ktoré zaviedol už na Krajskej prokuratúre v Bratislave. "Nemal som s nimi úspech u ľudí, ale majú význam. Získa sa prehľad o najčastejších pochybeniach," tvrdí Čižnár. Zároveň sa mu nepozdáva, že doteraz nezažil prípad, aby bol disciplinárne stíhaný aj nadriadený prokurátora, ktorému zistili neriešenie vecí.

Čižnár sa tiež domnieva, že na GP by bolo dobré robiť výber ľudí, nie nábor. "Netreba sa brániť do vedúcich funkcií vyberať aj ľudí z iných prokuratúr. Nie ten musí ísť do funkcie, kto tam má odsedených 20 rokov, ale ten, ktorý si získal rešpekt, úctu a má výsledky," povedal.

Členovia výboru za Smer-SD vďaka väčšine Čižnárovu kandidatúru odobrili a odporučili vykonať voľbu. Tá bude v NR SR v utorok (18.6.) podvečer. Schôdzu výboru chcel ešte na začiatku zrušiť Gábor Gál (Most-Híd), lebo podľa neho nie je potrebná, keďže NR SR má právoplatne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora a zároveň prebieha konanie na ÚS ohľadom Čentéšovej námietky. Jeho návrh na zrušenie programu schôdze však podporila len opozícia.