Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V kancelárii ústavného súdu spustili digitalizačné pracovisko

Foto: TASR/František Iván

Na digitalizačné pracovisko bola zakúpená potrebná technológia, ktorá zabezpečí kvalitnú a efektívnu digitalizáciu všetkých spisových materiálov, či zvukových záznamov.

Košice 23. novembra (TASR) - Kancelária Ústavného súdu SR uviedla do prevádzky špecializované digitalizačné pracovisko. Ide o nevyhnutnú technologickú a personálnu súčasť realizácie projektu Digitalizácia objektov Kancelárie ÚS SR, spolufinancovaného z eurofondov.

"Vytvorením digitalizačného pracoviska v priestoroch sídla ÚS SR v Košiciach vznikli technologické podmienky pre digitalizáciu kultúrnych objektov. Vybavené je modernými technológiami určenými pre digitalizáciu rozhodnutí Ústavného súdu, vrátane sťažností a návrhov, ktoré mu boli doručené, ako aj audiozáznamov z pojednávaní Ústavného súdu," informoval ÚS SR. Kancelária súdu sprístupní verejnosti zdigitalizované objekty v Centrálnej aplikačnej infraštruktúre a registratúre, a Centrálnom dátovom archíve.

Na digitalizačné pracovisko bola zakúpená potrebná technológia, ktorá zabezpečí kvalitnú a efektívnu digitalizáciu všetkých spisových materiálov, či zvukových záznamov. Cieľom digitalizácie je vytvorenie znalostnej bázy z archivovaných rozhodnutí Ústavného súdu, ich sprístupnenie čo najširšiemu okruhu používateľov v lokálnych sieťach, prostredníctvom internetu, resp. špeciálnych informačných systémov, a uchovanie obsahu pre ďalšie generácie.

Pre účely digitalizácie bude pripravených 12.983 rozhodnutí a podaní (spisov), a 298 audiozáznamov. Predmetom digitalizácie budú spisy od roku 1992 do roku 2003 a audiozáznamy od roku 1994 do roku 2012, ktoré sú archivované v Košiciach.

Spracovaním objektov do elektronickej podoby sa zvýši dostupnosť uchovávaných informácií pre všetkých používateľov. Digitálna podoba zabezpečí možnosť práce s kópiami (predíde sa tak zničeniu originálov) a súčasne sa zefektívni a umožní štúdium objektov formou webového prístupu k dátam.

"Po predpokladanom ukončení tejto časti projektu v marci 2015 bude činnosť digitalizačného pracoviska Kancelárie Ústavného súdu pokračovať, a to v rámci deklarovanej udržateľnosti projektu, v ktorej budú spracované spisy až po súčasnosť," uviedol ÚS SR.