Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Ústavný súd zamietol štvrté disciplinárne konanie voči Š. Harabinovi

Štefan Harabin Foto: TASR/Michal Svítok

Harabin bol podľa exministerky Žitňanskej vinný zo závažného disciplinárneho priestupku, keď okrem iného pri svojej funkcii porušil zásadu náhodného prideľovania prípadov.

Košice 30. októbra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR na dnešnom verejnom pojednávaní zamietol štvrtý návrh bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) na disciplinárne konanie voči predsedovi Najvyššieho súdu (NS) SR Štefanovi Harabinovi. Vo veci rozhodovalo v tajnom hlasovaní sedem ústavných sudcov. "Štyria boli za oslobodenie a traja za uznanie viny," konštatovala predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

Podľa Žitňanskej boli skutky, ktorých sa mal Harabin dopustiť, nezlučiteľné s výkonom sudcovskej funkcie, preto žiadala najprísnejší trest - vyzlečenie z talára. Pri podaní návrhu exministerka argumentovala, že šéf NS SR porušil svoje povinnosti, keď menil zloženie senátov na Najvyššom súde SR, vrátane senátu, ktorý rozhodoval v kauze Tipos. Predseda NS SR mal v rozpore so zákonom poveriť svojím zastupovaním iných sudcov a dovoliť, aby robili opatrenia v rozvrhu práce. Napokon mal Harabin porušiť zákon tým, že na súde nebolo dodržiavané náhodné prideľovanie súdnych prípadov. O dovolaniach na súde podľa Žitňanskej rozhodoval iba jeden senát.

Vo veci boli z rozhodovania vylúčení piati ústavní sudcovia, ďalší je práceneschopný, hlasoval tak najmenší možný počet ústavných sudcov.

Žitňanská verdikt súdu berie na vedomie. "Nie je niečo normálne v našom justičnom systéme, keď v takomto type sporov, ktoré sa týkajú vnútra justície, je také množstvo sudcov ústavného súdu, voči ktorým aktéri podávajú námietky a taký počet sudcov, ktorí sú nakoniec z rozhodovania aj vylúčení," myslí si exministerka spravodlivosti.

Lucia Žitňanská ako ministerka podala na Harabina celkovo štyri disciplinárne návrhy. Súčasný minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) Žitňanskej návrhy na disciplinárne konanie nestiahol.

Prvý prípad sa týkal nevpustenia kontroly z ministerstva financií na Najvyšší súd SR, za čo Harabinovi ÚS podľa rozhodnutia z júna 2011 zobral 70 percent z ročného platu. V utorok (29. 10.) ÚS SR zamietol Harabinov návrh na obnovu konania v tomto prípade. Dnešné rozhodovanie ÚS SR sa týkalo troch ostávajúcich prípadov, všetky návrhy exministerky Žitňanskej ÚS SR zamietol.

Na pojednávaní neboli prítomní predseda NS SR, ani minister spravodlivosti, čo šéfka ÚS SR skritizovala.