Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Ústavný súd zamietol návrh Harabina na obnovu disciplinárneho konania

Štefan Harabin, archívne foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Návrh na začatie disciplinárneho konania proti Harabinovi podala v novembri 2010 vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Košice 19. januára (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR dnes odmietol pre neprípustnosť návrh Štefana Harabina na obnovu konania v súvislosti s jeho disciplinárnym trestom z roku 2011, keď bol predsedom Najvyššieho súdu (NS) SR. ÚS ho vtedy uznal vinným zo závažného disciplinárneho priestupku, keďže opakovane neumožnil vykonať na NS vládny finančný audit. Uložený disciplinárny trest bol vo forme zníženia jeho funkčného platu o 70 percent na jeden rok.

O odmietnutí Harabinovho návrhu na neverejnom zasadnutí pléna ÚS informovala TASR hovorkyňa ÚS Anna Pančurová. K danému rozhodnutiu ÚS pripoja odlišné stanovisko ústavní sudcovia Ľudmila Gajdošíková a Peter Brňák, doplňujúce stanovisko pripojí sudca Lajos Mészáros.

Návrh na začatie disciplinárneho konania proti Harabinovi podala v novembri 2010 vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Dôvodom bolo, že Harabin opakovane zabránil ministerstvu financií vykonať kontrolu hospodárenia s verejnými financiami na NS. Po rozhodnutí ÚS o disciplinárnom priestupku sa Harabin obrátil so sťažnosťou na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Ten v novembri 2012 rozhodol, že o disciplinárnom návrhu proti sťažovateľovi nebolo rozhodnuté nestranným súdom. ESĽP konštatoval nevyhnutnosť individuálne preskúmať všetky námietky zaujatosti voči sudcom s ohľadom na argumentáciu účastníkov konania, ktorí ich vzniesli. Následný Harabinov návrh na obnovu konania ÚS v októbri 2013 zamietol.

Ďalšiu žiadosť na obnovu konania podal Harabin, ktorý je v súčasnosti sudcom NS SR, minulý rok.