Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Ústavný súd konštatoval za polrok 36 porušení práv právnických osôb

Ústavný súd SR Foto: TASR/František Iván

Účinnejšie fungujúce súdy podporujú vstup podnikateľov na trh a podnecujú hospodársku súťaž.

Košice 23. augusta (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR v prvom polroku 2015 konštatoval až v 36 nálezoch porušenie základných práv právnických osôb všeobecnými súdmi. Išlo najmä o porušenie práv na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a prerokovanie veci v primeranej lehote. Niektoré prípady sa týkali aj práva na súdnu a inú ochranu či práva vlastniť a pokojne užívať majetok.

Za prvých šesť mesiacov roka ÚS vydal celkom 304 rozhodnutí o sťažnostiach právnických osôb. Najčastejšie sa sťažovali spoločnosti s ručením obmedzeným (241), ale aj akciové spoločnosti (15), výrobné družstvá, verejné obchodné spoločnosti, mestá a obce (spolu 48).

Celkové priznané primerané finančné zadosťučinenie právnickým osobám za porušenie práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a prerokovanie veci v primeranej lehote predstavuje za dané obdobie 33.500 eur.

Ako pripomína ÚS, účinnejšie fungujúce súdy podporujú vstup podnikateľov na trh a podnecujú hospodársku súťaž. Medzi faktory, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu kvality justície, patrí aj monitorovanie a hodnotenie činnosti súdov a tým aj sledovanie ich efektívnosti. ÚS preto vlani pristúpil k monitorovaniu rozhodovacej činnosti Ústavného súdu o sťažnostiach právnických osôb.

"Včas prijaté rozhodnutia sú pre podniky a investorov nevyhnutné, podniky pri prijímaní investičných rozhodnutí zohľadňujú riziko, že by sa mohli ocitnúť v obchodnoprávnych, pracovnoprávnych či daňových sporoch, alebo sa dostať do platobnej neschopnosti. Práve preto je efektívnosť riešenia sporov mimoriadne dôležitým faktorom. Pomalá spravodlivosť je odopretá spravodlivosť," uviedla v tejto súvislosti predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

Jedným z negatívnych príkladov je za sledované obdobie prípad 14-ročného sporu, ktorý po skutkovej ani právnej stránke podľa nej nemožno hodnotiť ako zložitý. Ide o zaplatenie istiny z titulu uzatvorenia zmluvy o dielo za výstavbu predajnej jednotky, ktorá bola vyhotovená a odovzdaná bez nedostatkov. "Napríklad len doručenie uznesenia okresného súdu o znaleckom dokazovaní ustanovenému súdnemu znalcovi v tomto spore trvalo 11 mesiacov. Takéto prípady rozhodne neprispievajú k intenzívnejšiemu rozvoju podnikateľského prostredia," poznamenala Macejková.