Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Ústavný súd odročil ústne pojednávanie o sťažnosti Jozefa Čentéša

Budova Ústavného súdu SR z Hlavnej ulice. Foto: TASR/Milan Kapusta

Nový termín verejného ústneho pojednávania o sťažnosti Čentéša bude známy až po rozhodnutí o vznesených námietkach predpojatosti.

Bratislava/Košice 16. novembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR odročil verejné ústne pojednávanie o sťažnosti Jozefa Čentéša. To bolo naplánované na utorok 20. novembra. ÚS SR o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Dôvodom sú Čentéšove námietky predpojatosti voči dvom sudcom III. senátu ÚS SR návrhom na ich vylúčenie z rozhodovania o jeho sťažnosti na nečinnosť prezidenta Ivana Gašparoviča. Tie boli ÚS doručené 15. novembra. III. senát ÚS bol zložený z Ľubomíra Dobríka, Rudolfa Tkáčika a Jána Auxta.

Jozef Čentéš
Foto: TASR
O námietkach predpojatosti bude rozhodovať IV. senát ÚS SR, konkrétne predsedníčka senátu Ľudmila Gajdošíková, sudcovia Ján Luby a Ladislav Orosz. Nový termín verejného ústneho pojednávania o sťažnosti Čentéša bude známy až po rozhodnutí o vznesených námietkach predpojatosti.

Čentéš podal sťažnosť 7. novembra 2011 a doplnil ju 6. februára tohto roku. Namietal v nej porušenie jeho práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám, práva na vstup do verejných služieb svojej krajiny, práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prerokovanie veci v primeranej lehote.

K porušeniu jeho práv malo dôjsť postupom prezidenta SR súvisiacim s jeho vymenovaním do funkcie generálneho prokurátora SR.