Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Ústavný súd potvrdil podanie prezidentky k novele Trestného zákona

Na archívnej snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach. Foto: TASR František Iván

Hlava štátu navrhla aj pozastavenie účinnosti zákona, kým súd o jej návrhu nerozhodne.

Košice 20. februára (TASR) - Návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej na posúdenie ústavnosti novely Trestného zákona bol na Ústavný súd (ÚS) SR doručený v pondelok (19. 2.) večer. TASR to potvrdila hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Sudcom spravodajcom v danej veci je Peter Straka. "Vo veci sa aktuálne vykonávajú nevyhnutné procesné úkony a aktuálne nie je možné určiť termín jej predbežného prerokovania. Lehota na prerokovanie a rozhodnutie vo veci samej nie je stanovená," informovala Ferencová.

ÚS dostal návrh prostredníctvom eschránky. "Po nevyhnutnej administrácii bude zverejnený na webovom sídle Ústavného súdu," uviedla hovorkyňa.

Hlava štátu navrhla aj pozastavenie účinnosti zákona, kým súd o jej návrhu nerozhodne. "Prezidentka v podaní napáda proces prijímania zákona v skrátenom legislatívnom konaní aj jeho obsah. Okrem iného kritizuje porušenie pozitívneho záväzku štátu efektívne postihovať trestnú činnosť a chrániť práva občanov poškodených trestnou činnosťou," informoval v pondelok hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Čaputová je presvedčená, že kombinácia zásadného zníženia trestných sadzieb, zvýšenia hraníc škody, zmien v ukladaní podmienečných trestov odňatia slobody a zmien v oblasti premlčania je rezignovaním štátu na ochranu bezpečnosti svojich občanov, ochranu ich základných práv a slobôd, ako aj na pozitívny záväzok štátu efektívne vymáhať spravodlivosť, a znamená silný odklon od ochrany princípov právneho štátu.