Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

Ústavný súd pozastavil účinnosť moratória na volebné prieskumy

Na archívnej snímke Ústavný súd SR. Foto: TASR - František Iván

Prezidentka v podaní navrhla pozastaviť účinnosť ustanovenia z dôvodu možného ohrozenia informačného základného práva všetkých oprávnených voličov.

Košice 18. decembra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR v stredu pozastavil účinnosť zákazu zverejňovať volebné prieskumy 50 dní pred voľbami. Vyhovel tak návrhu prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá predĺženie moratória zo 14 na 50 dní napadla. Plénum ÚS zároveň prijalo návrh prezidentky na ďalšie konanie. Hlava štátu žiada posúdiť ústavnosť právnej normy. O pozastavení účinnosti informoval súd.

Napadnutý zákon sa vzťahuje už na najbližšie parlamentné voľby, ktoré budú 29. februára 2020. Prezidentka preto v podaní navrhla pozastaviť účinnosť ustanovenia z dôvodu možného ohrozenia informačného základného práva všetkých oprávnených voličov.

Pôvodný zákon o volebnej kampani stanovoval 14-dňové moratórium na prieskumy, parlament však nedávno zákaz predĺžil na 50 dní. Prezidentka upozornila, že ak ÚS nepozastaví účinnosť ustanovenia, môže podľa nej dôjsť k ovplyvneniu kampane a v konečnom dôsledku aj volebných výsledkov.

V podaní dáva do pozornosti aj právo na informácie garantované ústavou. "Napadnuté ustanovenie neprípustným spôsobom obmedzuje právo každého slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie bez cenzúry a nespĺňa ústavou a dohovorom stanovené podmienky pre obmedzenie týchto práv," uvádza sa v návrhu.

ÚS prijal na ďalšie konanie aj návrh týkajúci sa zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice a návrh týkajúci sa zákona o výchove a vzdelávaní.

ÚS: Na volebné prieskumy platí pôvodné 14-dňové moratórium
Košice 18. decembra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR v stredu rozhodol o pozastavení účinnosti 50-dňového zákazu zverejňovať volebné prieskumy pred voľbami s tým, že platí skorší právny stav. "Platnou a účinnou je lehota 14 dní, keď sa nebudú môcť zverejňovať výsledky volebných prieskumov," informoval predseda ÚS Ivan Fiačan.

"Ústavný súd prihliadol na to, že sú dané dôvody na takýto zásah Ústavného súdu, keďže sú ohrozené základné práva a slobody, teda právo na informácie, právo šíriť informácie, právo ich prijímať, a teda ohrozenie takého základného práva na slobodnú súťaž politických síl," povedal ďalej Fiačan pre novinárov. Pripomenul pritom blížiace sa parlamentné voľby, ktoré budú 29. februára 2020. To, či je daná právna norma protiústavná, však bude predmetom skúmania ÚS vo veci samej.

ÚS pri pozastavení účinnosti predĺženého moratória vyhovel návrhu prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá sporný paragraf zákona o volebnej kampani napadla ako protiústavný. Plénum ÚS zároveň prijalo jej návrh na ďalšie konanie. K tomu, či ÚS stihne rozhodnúť o ústavnosti ustanovenia do februárových volieb, sa Fiačan nevedel vyjadriť.