Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ústavný súd prijal na ďalšie konanie desať volebných sťažností

Na archívnej snímke Ústavný súd Slovenskej republiky v Košiciach Foto: TASR - František Iván

Ku koncu novembra ÚS evidoval celkovo 89 sťažností pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánov územnej samosprávy, ktoré sa konali 10. novembra.

Košice 5. decembra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR v stredu prijal na ďalšie konanie desať volebných sťažností na neústavnosť a nezákonnosť novembrových komunálnych volieb. Prijaté sťažnosti sa týkajú volieb primátora mesta Nemšová a starostov obcí Pavlovce nad Uhom, Svinia, Ľuboriečka, Kanianka, Tichý Potok, Čierny Brod, Muránska Dlhá Lúka a Žehňa, v jednom prípade ide o voľby poslancov mestského zastupiteľstva v Tvrdošíne. Informovala o tom Kancelária ÚS.

V súvislosti s voľbami v obci Žehňa je podľa ÚS miestna volebná komisia povinná zdržať sa vydania osvedčenia o zvolení za starostu do rozhodnutia vo veci samej.

Ústavní sudcovia na neverejnom zasadnutí pléna zároveň odmietli deväť volebných sťažností, a to pre nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí, alebo pre zjavnú neopodstatnenosť. Týka sa to volieb v meste Púchov a v obciach Dolné Srnie, Bžany, Rišňovce, Hriadky, Zavar, Bartošova Lehôtka, Veľký Biel a Suchá Hora.

V prípade volieb v obci Vyšný Orlík ÚS konanie o sťažnosti zastavil.

Ku koncu novembra ÚS evidoval celkovo 89 sťažností pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánov územnej samosprávy, ktoré sa konali 10. novembra.