Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Podávanie návrhov na stíhanie šéfa ÚS ostane v jeho vlastných rukách

Poslanci dnes nepodporili iniciatívu Martina Poliačika, ktorý chcel, aby návrh na disciplinárne stíhanie šéfa ÚS mohol podať ktorýkoľvek sudca ústavného súdu.

Bratislava 29. mája (TASR) - Možnosť podávať návrh na začatie disciplinárneho konania voči predsedovi Ústavného súdu (ÚS) SR ostane v jeho vlastných rukách. Poslanci NR SR dnes nepodporili iniciatívu Martina Poliačika (SaS), ktorý chcel, aby návrh na disciplinárne stíhanie šéfa ÚS mohol podať ktorýkoľvek sudca ústavného súdu.

Poliačik pripomenul, že súčasné znenie zákona neobsahuje úpravu, ktorá by regulovala to, kto má právo podať návrh na disciplinárne stíhanie predsedu ÚS. "Tento funkcionár pritom nie je vyňatý z disciplinárnej zodpovednosti, pretože má postavenie sudcu ÚS, ktoré znamená, že je prvý medzi rovnými. Neexistuje žiaden legitímny dôvod na to, aby bol predseda ÚS vyňatý z disciplinárnej kompetencie ÚS a z toho dôvodu je potrebné jasne upraviť, kto môže podať návrh na jeho disciplinárne stíhanie," argumentoval opozičný poslanec. Zároveň tvrdil, že je ťažké predpokladať, že by predseda ÚS sám na seba inicioval disciplinárne konanie tak, ako predpokladá súčasný zákon.

Podľa predsedu Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) však Poliačikov návrh budil dojem účelovosti, neznášanlivosti a odplaty. Poslanec pripomenul, že ÚS nie je jediným prípadom takejto inštitúcie. "V minulosti aj generálny prokurátor Dobroslav Trnka podal na seba návrh na disciplinárne konanie za dopravný priestupok. Otázkou je, či je vôbec potreba na takúto zmenu. Ak áno, tak zveriť takúto kompetenciu všetkým ostatným sudcom ÚS je trošku nesystémové," myslí si.

Na otázku, či si vie predstaviť podanie podnetu funkcionára na samého seba aj za vážnejšie veci ako dopravný priestupok, Madej odvetil, že ak je to vážne, môže to už byť trestný čin. "Táto iniciatíva vyšla z verejne známych informácií, ktoré nemusia smerovať k tomu, že takéto konanie (súčasnej predsedníčky ÚS Ivetty Macejkovej, pozn. TASR) je disciplinárnym previnením. O prípadných zmenách treba rozmýšľať trošku komplexnejšie," povedal pre TASR. Poliačik vo svojom návrhu Macejkovú vôbec nespomína. Hovorí všeobecne len o funkcii predsedu ÚS.

O možnom pochybení súčasnej predsedníčky Macejkovej sa v médiách hovorilo pred časom, keď šéfka súdu nečakala, kým prezident SR Ivan Gašparovič podpíše novelu zákona o organizácii ÚS SR, ani na jej následné uverejnenie v Zbierke zákonov a spis Jozefa Čentéša pridelila vylúčenému sudcovi Petrovi Brňákovi. Práve jeho senát dostal spis ako prvý. Brňák sa podľa denníka Sme voči postupu Macejkovej ohradil s tým, že na takéto konanie neexistuje žiadny zákonný dôvod.