Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Patovú situáciu na Ústavnom súde vyrieši doktrína nevyhnutnosti

Foto: TASR/Milan Kapusta

Zmena zákona má vyriešiť aktuálnu patovú situáciu na ÚS, ktorá vznikla podaním námietok na sudcov tak zo strany nevymenovaného generálneho prokurátora J. Čentéša, ako aj prezidenta SR I. Gašparoviča.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Patovú situáciu na Ústavnom súde (ÚS) SR, ktorá vznikla podaním námietok na sudcov tak zo strany nevymenovaného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ako aj prezidenta SR Ivana Gašparoviča, vyrieši doktrína nevyhnutnosti. Rozhodlo o tom dnes 79 z 93 prítomných poslancov, ktorí odobrili novelu zákona o organizácii ÚS. Zákon nadobudne účinnosť vyhlásením v Zbierke zákonov.

Vládna novela zakotvuje doktrínu nevyhnutnosti vyplývajúcu z tzv. Bangalórskych princípov správania sa sudcov. Tým sa umožní sudcovi, ktorý je inak vylúčený, konať a rozhodovať vo veci, ak by nekonanie zo strany súdu viedlo k nespravodlivosti, v tomto prípade popretiu zákazu odmietnutia spravodlivosti.

Zmena zákona má vyriešiť aktuálnu patovú situáciu na ÚS, ktorá vznikla podaním námietok na sudcov tak zo strany nevymenovaného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ako aj prezidenta SR Ivana Gašparoviča. "Výsledkom je faktický stav, keď nie je možné zabezpečiť konanie a rozhodovanie Ústavného súdu v rozsahu jemu Ústavou SR zverených právomocí, pretože takmer všetci jeho sudcovia sú vylúčení, resp. ich predpojatosť je namietaná účastníkmi konania," upozorňuje ministerstvo spravodlivosti.

Novelu schválil parlament v priebehu jedného dňa v tzv. skrátenom legislatívnom konaní. Opozícia to kritizovala, podľa nej neboli naplnené podmienky pre zrýchlený režim. Rovnako sa jej nepáči samotná právna norma, vďaka ktorej podľa opozície vládna a zákonodarná moc zasahuje do súdnej. Opozícia to nepovažuje za správne a vládny Smer-SD obviňuje z toho, že chce ovládnuť generálnu prokuratúru. Opozícia je presvedčená, že sociálni demokrati prijali novelu v zrýchlenom režime preto, že si chcú čo najskôr a za každú cenu zvoliť na čelo generálnej prokuratúry svojho človeka.

Minister Borec odmieta kritiku opozície


Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) nesúhlasí s kritikou opozície. Zdôrazňuje, že ÚS v súčasnosti v danom prípade prešľapuje na mieste a treba to riešiť. Zdôraznil, že neriešenie patovej situácie by mohlo viesť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd. Pri svojej argumentácii sa odvolával aj na názor právnika Jozefa Vozára.

"Nekonanie by znamenalo odmietnutie spravodlivosti a Jozef Čentéš by sa mohol podľa neho obrátiť na Súd pre ľudské práva a namietať, že sa na súde nemohol domôcť spravodlivého rozhodnutia. Ak toto nepovažujete za porušenie základného ľudského práva na prístup k spravodlivosti, tak potom si nerozumieme," odkázal opozícii. Zároveň uviedol, že Ústavný súd sa po schválení novely vládou vyjadril, že akceptuje aj takéto riešenie.