Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Daško rozhodol o príspevku pre miestne občianske poriadkové služby

Na archívnej snímke Alexander Daško. Foto: TASR - Dušan Hein

Z dôvodu stanovenej alokácie nebolo zatiaľ možné schváliť príspevok pre 137 samospráv, ktoré takisto splnili podmienky výzvy, skonštatoval Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Bratislava 22. novembra (TASR) - O finančný príspevok na podporu miestnych občianskych poriadkových služieb (MOPS) sa uchádzalo 406 samospráv. V rámci podmienok a vyčlenenej sumy na príslušnú eurofondovú výzvu bude možné podporiť 252 obcí a miest. Informoval o tom Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK).

Zároveň upozornil, že počet podporených samospráv vyplynul z nastavenia výzvy, schválenej predchádzajúcou vládou. "Z dôvodu stanovenej alokácie nebolo zatiaľ možné schváliť príspevok pre 137 samospráv, ktoré takisto splnili podmienky výzvy," skonštatoval ÚSVRK. "Odložené do zásobníka projektov boli aj žiadosti z takých lokalít ako Luník IX, Žehra, Bystrany, Brezno, Zvolen, Veľký Krtíš a ďalšie lokality s veľkou koncentráciou rómskej komunity," dodal úrad. Splnomocnenec Alexander Daško v tejto súvislosti deklaruje, že jednou z jeho najbližších priorít bude preto zvýšenie alokácie pro projekt MOPS.

ÚSVRK priblížil, že na základe úspešných žiadostí bude v rámci alokácie podporených viac ako 1450 pracovných miest. "Z toho viac ako 1200 bude obsadených príslušníkmi marginalizovanej rómskej komunity, čo znamená podstatné zvýšenie počtu vytvorených pracovných miest v porovnaní s predchádzajúcim programovým obdobím," informoval úrad.

Pripomenul, že aktivity MOPS zlepšujúce spolunažívanie, bezpečnosť i rozvoj vzdelanosti a zamestnanosti patria medzi najúspešnejšie projekty v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Potvrdzuje to i dvojnásobne vyšší záujem o príspevok v porovnaní s programovým obdobím 2014 - 2020.