Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Utečenecká kríza tu bude aj na budúci rok, upozorňuje R. Kaliňák

Archívna snímka. Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák prichádza na stretnutie ministrov vnútra krajín EÚ v Bruseli 14. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Žalobou na Európsky súdny dvor Slovensko ukazuje, že si stojí za názorom o nezmyselnosti imigračných kvót, konštatoval Robert Kaliňák.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Ak si niekto myslí, že utečenecká kríza už na budúci rok nebude, je na veľkom omyle. Ako ďalej poznamenal v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD), Európa teraz žne výsledky svojej zahraničnopolitickej aktivity v oblasti severnej Afriky a blízkeho východu. Napríklad výsledkom bombardovania Líbye má byť utečenecká vlna v Taliansku. Poukázal na to, že k súčasnej vlne migrantov sa začínajú pridávať aj tí z Bangladéša či Pakistanu.

Systém povinných kvót prerozdeľovania migrantov Kaliňák naďalej odmieta. Rovnaký postoj má aj poslanec Národnej rady SR Martin Fronc (KDH). Slovensko sa voči kvótam chce brániť žalobou. Podľa Kaliňáka má byť najmä vysvetlením Slovenska, že pokiaľ niekto nedodrží stanovené pravidlá, napríklad Schengenom, nemôže po ostatných chcieť, aby naprávali túto nezákonnosť. "Nie je teraz podstatné, či uspejete, ale dávate signál, že si stojíte za názorom," doplnil.

Poslanec Fronc kompetencie a dôvody kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) na podanie žaloby nespochybňuje. Nepáči sa mu však zvolená stratégia vlády, tú vidí v hľadaní spojencov v tejto téme. S partnermi by sa mohol názor na povinné kvóty vyjadriť primeranou silou. Slovensko by ich preto podľa neho malo najprv nájsť.

Téme utečencov a povinných kvót sa venoval v relácii aj premiér Fico. Zdôraznil, že jeho vláda na odmietaní kvót a podaní žaloby trvá. Poukázal na názorový rozdiel v tejto veci s prezidentom Andrejom Kiskom. "Pán prezident je za povinné kvóty a je za rozmiestňovanie migrantov na Slovensku. Ja hovorím nie povinným kvótam a vidím obrovské riziká s rozmiestňovaním migrantov na území SR a v tomto duchu sa moja vláda správa a bude správať," vyhlásil.

Šéf kabinetu si myslí, že Európa je mimoriadne ohrozená ďalšími prílevmi migrantov. Opätovne preto zdôraznil potrebu dôslednej ochrany vonkajšej hranice Schengenu. Potvrdil záujem Slovenska pomáhať s riešením krízy, ale nie pomocou kvót. Rovnako ako minister Kaliňák tvrdí, že sa nedajú technicky realizovať.