Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Útočníkov z Nitry prepustili na slobodu, Čižnár to dáva preskúmať

Jaromír Čižnár Foto: TASR/Michal Svítok

Nitriansky vyšetrovateľ už prevzal aj vyšetrovací spis týkajúci sa druhého prípadu z 1. januára 2014.

Bratislava 30. januára (TASR) - Rozhodnutím prokurátora Okresnej prokuratúry v Nitre nebola pätica obvinených v kauze minuloročného októbrového útoku na bar Mariatchi vzatá do väzby a boli teda prepustení na slobodu.

Postup prokurátora bude skúmať Generálna prokuratúra SR (GP SR). "Dnes ráno bol na Generálnu prokuratúru SR doručený spisový materiál a po jeho preskúmaní sa vyhodnotí postup dozorujúceho prokurátora od začiatku trestného stíhania. Rozhodnutím prokurátora Okresnej prokuratúry v Nitre boli obvinení prepustení. GP SR preto bude tiež vyhodnocovať dôvodnosť prepustenia obvinených," uviedla pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Vedenie GP SR sa zaoberá udalosťami, ktoré sa stali minulý rok v Nitre, teda medializovaným útokom neonacistov na bar Mariatchi už od stredy 29. januára, keď mu bola predložená analýza uvedeného skutku a postupu prokurátora v Nitre. Táto analýza nebola však postačujúca na objektívne posúdenie postupu orgánov činných v trestnom konaní v predmetných trestných veciach. Krajskému prokurátorovi v Nitre bol vydaný ústny pokyn na predloženie vyšetrovacích a dozorových spisov za účelom preskúmania, a to do dnes. Povedala hovorkyňa Predajňová.

V súvislosti s medializovanými útokmi na bar Mariatchi v Nitre polícia už obvinila siedmich mužov. Potvrdila to v stredu nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. Ako uviedla, piati z nich, 24-ročný Dušan V., 21-ročný Peter S., 26-ročný Boris H., 33-ročný Martin B. a 24-ročný Michal P. boli v cele policajného zaistenia a vyšetrovateľ spracoval podnet na návrh na ich vzatie do väzby. "Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Nitre po prevzatí spisového materiálu, ktorý obsahoval kamerové záznamy, znalecké posudky z odboru zdravotníctva, výsluchy svedkov, poškodených a podozrivých osôb, 28. januára vzniesol obvinenie voči piatim osobám zo zločinov ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva," doplnila Bruchterová.

Pripomenula, že obvinenie súvisí s udalosťami z 5. októbra 2013, kedy po hádke útočila skupina mladých mužov na obsluhu baru Mariatchi. "Traja ľudia utrpeli zranenia, ktoré si podľa lekárskej správy nevyžadujú pri správnom liečebnom postupe dobu liečenia viac ako 42 dní. Trojica mužov útočila na ten istý bar aj 1. januára 2014. Jeho majiteľ sa snažil výtržníkov, ktorí rozbíjali okná, zachytiť fotoaparátom. Tí ho napadli a spôsobili mu zlomeninu nohy. Na základe prijatého trestného oznámenia poverený policajt začal trestné stíhanie vo veci trestných činov ublíženia na zdraví a výtržníctva. Ani v jednom z prípadov neboli preukázané znaky extrémizmu," uviedla Bruchterová.



Nitriansky vyšetrovateľ už prevzal aj vyšetrovací spis týkajúci sa druhého prípadu z 1. januára 2014. Ten obsahoval okrem iného aj výsluchy svedkov a poškodeného. Na základe zistených informácií vzniesol obvinenie voči 23-ročnému Jánovi Ď. a 26-ročnému Petrovi S. pre zločiny ublíženia na zdraví a výtržníctva. "V prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Obvinení sú stíhaní na slobode. Polícia v súvislosti s týmto nočným barom riešila v minulom roku štyri priestupky proti majetku. Išlo o poškodenie okien a dverí na objekte," dodala Bruchterová.