Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vláda: Vyhlásenie školských odborárov o pomste premiéra je nehoráznosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Školskí odborári vyjadrili rozhorčenie z výsledku kolektívneho vyjednávania a z negatívneho postoja vlády k návrhu na valorizáciu platov pedagogických i odborných zamestnancov.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Úrad vlády SR považuje za nehorázne vyhlásenie školských odborárov, že výsledok kolektívneho vyjednávania je pomstou predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) za to, že odmietli podpísať memorandum o sociálnom zmieri. Vláda pripomína, že spolu od januára 2016 do septembra 2017 boli učiteľom ako jediným zvýšené platy spolu o 16 percent.

"Pedagogickým a odborným zamestnancom, ako aj vysokoškolským pedagógom sa platy zvyšovali v januári 2016, a to o štyri percentá, ďalšie zvýšenie bolo o šesť percent od 1. septembra 2016, teda o štyri mesiace skôr a o dve percentá viac ako ostatným zamestnancom verejnej a štátnej správy. Taktiež aj od 1. septembra v roku 2017 o šesť percent, opäť o štyri mesiace skôr a 1,2 percenta viac ako ostatným zamestnancom verejnej a štátnej správy," argumentuje Úrad vlády. Zároveň zdôrazňuje, že zvýšené platové tarify v septembri 2017 ostávajú učiteľom zvýšené aj počas celého roka 2018.

Aj v minulom roku podľa vlády zástupcovia školských odborov nesúhlasili so štvorpercentným zvýšením platov na rok 2017 ani s dvojpercentnými odmenami a memorandom (dohodou) o zvýšení platov aj na rok 2018. Tým sa podľa úradu sami vylúčili z kolektívneho vyjednávania týkajúceho sa platových taríf. Vláda sa pri zvýšení platov učiteľov do roku 2020 bude riadiť programovým vyhlásením. "V ňom je záväzok vlády zvyšovať platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov od 1.9.2016 a následne 'za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania'," podotkol Úrad vlády.

Školskí odborári vyjadrili vo štvrtok (30.11.) rozhorčenie z výsledku kolektívneho vyjednávania a z negatívneho postoja vlády k návrhu na valorizáciu platov pedagogických i odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl v roku 2018. Vládu preto varujú pred celoštátnymi protestmi. Reagujú tak na fakt, že pedagogickí i odborní zamestnanci a učitelia vysokých škôl boli vylúčení z valorizácie platov v rámci uzatvárania kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa. Učiteľom sa tak od januára 2018 nezvýšia platy o 4,8 percenta ako iným štátnym a verejným zamestnancov.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) to považuje za pomstu predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) za to, že odborári odmietli podpísať memorandum o sociálnom zmieri a vzdať sa tak svojho ústavného práva na kolektívne vyjednávanie. Podpisom memoranda malo byť totiž zaručené zvyšovanie tarifných platov učiteľov spolu o 26,25 percenta do januára 2020. Školskí odborári teraz vyzývajú vládu, aby schválila finančné prostriedky na valorizáciu platov uvedených skupín zamestnancov školstva v roku 2018. V opačnom prípade varujú, že na splnenie vládnych sľubov a presadenie zlepšenia pracovných podmienok všetkých zamestnancov školstva budú v roku 2018 organizovať celoštátne protestné aktivity.