Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ÚV SR: Záborská sa usiluje spochybňovať renomé Slovenska v Európe

Úrad vlády v tomto kontexte Záborskej pripomína aj vyjadrenia ďalších významných európskych lídrov, ktorí mali podľa neho konsolidačné úsilie vlády oceniť.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Bolo by detinské komentovať vlastné interpretácie europoslankyne Anny Záborskej (KDH) vyjadrení nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. V stanovisku pre TASR to konštatoval Úrad vlády SR, podľa ktorého sa predstaviteľka opozičných kresťanských demokratov usiluje aj "takýmto smiešnym spôsobom spochybňovať dobré renomé Slovenska v Európe".

Záborská dnes spochybnila nedeľňajšie (11. 11.) vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ten počas diskusnej relácie v RTVS uviedol, že aj vyjadrenia Merkelovej svedčia o tom, že si zahraniční partneri cenia kroky, ktoré prijal jeho kabinet v posledných mesiacoch.

Podľa europoslankyne sa však toto vyjadrenie rozchádza so skutočnosťou. Podľa nej z diskusie nemeckej kancelárky s poslancami na pôde Európskeho parlamentu totiž nevyplývala chvála krokov slovenskej vlády. "Fico netuší, čo hovorila Angela Merkelová o Slovensku. Ak by si aspoň vypočul záznam z jej vystúpenia, vedel by, že nemecká kancelárka nepochválila kroky tejto vlády. Dôvod je prostý - Merkelová hovorila o reformách a Ficova vláda žiadne nerobí," vysvetlila Záborská.

Úrad vlády v tomto kontexte Záborskej pripomína aj vyjadrenia ďalších významných európskych lídrov, ktorí mali podľa neho konsolidačné úsilie vlády oceniť. Medzi nimi bol podpredseda nemeckej vlády Philipp Rösler, predseda europarlamentu Martin Schulz či maďarský premiér Viktor Orbán. "Mal som príležitosť poblahopriať premiérovi Ficovi k opatreniam a angažovanosti, ktoré prejavil pri presadzovaní štrukturálnych reforiem na Slovensku. Viem, že niektoré z týchto reforiem sú veľmi náročné," citoval úrad vlády ako príklad predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa.