Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Úrad vlády chystá koncepciu odmeňovania pracovníkov vo verejnej službe

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Uviedol to v reakcii na návrh opozičného poslanca Miroslava Beblavého, ktorý chce novelou zákona pracovníkom vo verejnej službe zvýšiť mzdy v priemere o 100 eur.

Bratislava 2. marca (TASR) - Úrad vlády (ÚV) SR v súlade s programovým vyhlásením intenzívne pripravuje koncepciu odmeňovania zamestnancov vykonávajúcich činnosti vo verejnej službe. Uviedol to dnes v reakcii na návrh opozičného poslanca Miroslava Beblavého (nezaradený), ktorý chce novelou zákona pracovníkom vo verejnej službe zvýšiť mzdy v priemere o 100 eur.

ÚV SR tvrdí, že zmenu pripravuje prostredníctvom pracovnej skupiny zloženej z odborníkov príslušných rezortov, štátnych inštitúcií a zástupcov odborov. "Súčasťou koncepcie budú okrem výsledkov aktuálnych analýz aj návrh alternatív systému odmeňovania vo verejnej službe a dopady ich aplikácie v praxi – legislatívne, administratívne, časové, finančné," uistil Tlačový a informačný odbor ÚV SR.

Úrad už zapracoval pripomienky k navrhnutej osnove koncepcie odmeňovania. "Po schválení jej finálnej verzie pristúpi k detailnému rozpracovaniu jednotlivých kapitol, na ktorých sa budú spolupodieľať všetci členovia pracovnej skupiny," dodal.

Beblavý dnes vyhlásil, že zamestnanci platení na základe zákona o verejnej službe sú v ponižujúcej situácii a je preto potrebné im zvýšiť mzdy. "Na Slovensku je 144.000 ľudí, na ktorých sa zabúda. Sú to ľudia, ktorí opatrujú našich rodičov v domovoch sociálnych služieb, kuchárky, školníci či ľudia, ktorí reštaurujú umelecké diela. Sú to ľudia platení na základe zákona o verejnej službe a dlhé roky ich nikto nerieši," upozornil.



Podľa jeho slov je veľká časť týchto ľudí oficiálne platená pod úrovňou minimálnej mzdy. Ich platové tabuľky totiž začínajú sumou 292 eur, pričom minimálna mzda je 435 eur. "V praxi je to urobené tak, že tí, čo sú pod minimom, dostávajú osobitné príplatky, aby sa dostali aspoň na minimálnu mzdu. Veľká časť týchto zamestnancov je dnes v minimálnej mzde, a to aj pomerne kvalifikovaní zamestnanci. Sú v nedôstojnej a ponižujúcej pozícii, keď sa musia doprosovať štátu, aby ich doplatil aspoň do minimálnej mzdy," upozornil Beblavý.

Návrh jeho novely zákona hovorí, že najnižší plat zamestnancov vo verejnej službe má začínať minimálnou mzdou a najvyšší jej dvojnásobkom tak, ako je to podľa zákona. "Náš odhad je, že priemernému zamestnancovi vo verejnej službe by sa zvýšila mzda asi o 100 eur mesačne. Štát by to stálo 232 miliónov eur ročne, väčšina sa mu však vráti cez odvody či dane. Čistý náklad je teda 62 miliónov eur ročne. Je teda otázka, nie či sa to dá, ale či sa chce," myslí si poslanec.