Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ÚVK: Voľby sa začali bezproblémovo, v Malej Lodine hlasujú od piatej

Foto: TASR/Michal Svítok

Právo voliť majú vyše štyri milióny voličov. Hlasovať môžu nielen Slováci, ale aj cudzinci. V prípade, že starosta či primátor nebude zvolený, do dvoch týždňov budú nové voľby.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Obyvatelia Malej Lodiny mohli odovzdať hlas svojim favoritom v komunálnych voľbách už o piatej hodine ráno. V ďalších šiestich obciach na Slovensku sa volebné miestnosti otvorili o šiestej hodine.

Informovala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová.

Vo zvyšných obciach a mestách na Slovensku sa volebné miestnosti otvorili o siedmej hodine ráno. Starostov, primátorov a komunálnych poslancov si volí 2923 obcí, vrátane mestských častí Bratislavy a Košíc. V troch obciach na Slovensku sa dnes nevolí, nakoľko nikto v nich nekandiduje, ani na poslancov zastupiteľstva, ani na starostov.

ÚVK dostala niekoľko podnetov aj dnes ráno. "Občanom sa nedarí vždy uplatniť si požiadavku byť pozorovateľom počas hlasovania a takisto pri sčítaní hlasov," uviedla Chmelová s tým, že k tomuto komisia určite prijme uznesenie. Na ÚVK prišli aj podnety, ktoré sa týkajú volebnej kampane.

Komisia zasadne o ôsmej hodine. Na programe má aj rokovanie o svojom dennom programe. "Rozhodne sa, ktorí členovia pôjdu do ktorých oblastí Slovenska na kontrolu, a tak isto sa dohodnú, kedy sa opätovne stretnú, aby prerokovali prípadne ďalšie podnety," doplnila zapisovateľka ÚVK.

Právo voliť majú vyše štyri milióny voličov. Hlasovať môžu nielen Slováci, ale aj cudzinci. V prípade, že starosta či primátor nebude zvolený, do dvoch týždňov budú nové voľby.