Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ÚVK na prvom zasadnutí riešila podnety občanov i žiadosť o vysvetlenie

Na snímke vyžrebovaný predseda ÚVK František Tanko (Strana rómskej únie na Slovensku). Foto: TASR/Pavel Neubauer

ÚVK dala všeobecný súhlas pre prítomnosť občanov pri sčítavaní hlasov a vyzvala aj okrskové volebné komisie, aby umožnili občanom zúčastniť sa pri hlasovaní a sčítaní hlasov.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Ústredná volebná komisia (ÚVK) sa dnes zaoberala piatimi rôznymi podaniami súvisiacimi s organizáciou a kandidatúrami v rámci komunálnych volieb a rovnako desiatkou žiadostí občanov o možnosť zúčastniť sa pri sčítaní hlasov miestnou volebnou komisiou. Po prvom stretnutí členov ÚVK o tom dnes informoval predseda ÚVK František Tanko.

Ako oznámil, ÚVK dala všeobecný súhlas pre prítomnosť občanov pri sčítavaní hlasov a vyzvala aj okrskové volebné komisie, aby umožnili občanom zúčastniť sa pri hlasovaní a sčítaní hlasov s cieľom zabezpečiť aj týmto spôsobom transparentnosť volieb.

Zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová dodala, že sa komisia na svojom prvom zasadnutí zaoberala aj podnetmi občanov, ktorí upozornili na to, že niektorí z kandidátov sú členmi okrskových volebných komisií. "To zákon nedovoľuje, kandidát nesmie byť členom žiadnej volebnej komisie," vysvetlila Chmelová.

ÚVK sa zaoberala aj žiadosťou mesta Košice o vysvetlenie, či politická strana, ktorá predložila kandidačnú listinu len do mestského zastupiteľstva a naopak nepredložila kandidačnú listinu ani v jednej mestskej časti Košíc, môže delegovať svojho člena do okrskovej volebnej komisie. "Takýto postup je možný," uviedla zapisovateľka ÚVK.

Chmelová dodala, že komisia nedostala podnet na údajné marenie priebehu volieb v Púchove v súvislosti s podozrením na falšovanie zápisnice mestskej volebnej komisie. "Touto vecou sa zaoberalo ministerstvo vnútra, kde členovia mestskej volebnej komisie v Púchove požiadali ministerstvo o súčinnosť a vyjadrili sa, že požiadajú aj ÚVK o dohľad v deň konania volieb," uviedla Chmelová.