Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ÚVO: MZV neporušilo zákon pri organizovaní podujatí k predsedníctvu

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Úrad pre verejné obstarávanie ukončil kontrolu v rezorte zahraničných vecí 12. apríla.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR neporušilo pri organizovaní podujatí súvisiacich s predsedníctvom SR v Rade Európskej únie (EÚ) zákon o verejnom obstarávaní. Konštatuje to Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý v rezorte 12. apríla ukončil kontrolu.

Čítajte aj LAJČÁK: Minimálne v 2 prípadoch predsedníctva rezort neporušil zákon

Predmetom kontroly bolo preskúmanie splnenia zákonných podmienok na uplatnenie výnimky z pravidiel a postupov vo verejnom obstarávaní, v zmysle ktorej sa zákon nevzťahuje na podlimitnú zákazku a zákazku, ktorej predmetom je dodanie tovaru alebo poskytnutie služby súvisiacich s predsedníctvom SR v Rade EÚ. "Vykonanou kontrolou, najmä overením oprávnenosti aplikácie výnimky z pravidiel a postupov vo verejnom obstarávaní a posúdením súladu zvoleného postupu kontrolovaného pri uzatváraní zmluvy so zákonom o verejnom obstarávaní, nebolo z predloženej dokumentácie zistené porušenie zákona o verejnom obstarávaní," uviedol úrad.

ÚVO preskúmal aj postup ministerstva pri uzatváraní Zmluvy o spolupráci. Porušenie zákona nenašiel ani tam. Preto 20. marca vydal úrad rozhodnutie, ktorým zastavil konanie.

Ministerstvo zahraničných vecí čelilo kritike zo strany viacerých bývalých zamestnancov. Obvinenia z nehospodárnosti sa týkali úvodného podujatia k slovenskému predsedníctvu, ale aj obstarávaní na výrobu reklamných spotov, filmov či videí. Rezort od začiatku všetky obvinenia odmietal.