Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ÚVO skontroluje tender na novú nemocnicu po skončení súťažného dialógu

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Po dnešnom stretnutí s predsedníčkou ÚVO Zitou Táborskou o tom informoval poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Šanca Viliam Novotný.


Bratislava 2. júla (TASR) – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) skontroluje tender na novú nemocnicu v Bratislave až po skončení súťažného dialógu. Po dnešnom stretnutí s predsedníčkou ÚVO Zitou Táborskou o tom informoval poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Šanca Viliam Novotný. Ten žiadal okamžitú kontrolu tendra.

"ÚVO sa obáva, aby kontrolou neovplyvnil konanie o námietkach a kontrolu chce začať až po skončení súťažného dialógu. V takomto prípade totiž môže rozhodnúť aj o zrušení súťaže. Z pohľadu zastavenia tohto zbabraného tendra je to síce lepšie, ale obávam sa, že plytvanie verejných peňazí na poradcov zatiaľ nerušene pokračuje," povedal Novotný. ÚVO dostal k tendru tri námietky, tie však nemajú odkladný účinok.

Podľa Novotného treba nezmyselný a zle pripravený tender zastaviť, aby ministerstvo zdravotníctva ušetrilo čas a pripravilo realizovateľný a potrebný nový projekt. Novotný tvrdí, že v bežiacom tendri nie je jasné, či ide o zákazku na stavbu, koncesiu či na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Kritizuje tiež, že ministerstvo zdravotníctva počas neho zmenilo opis predmetu zákazky či ekonomickej spôsobilosti, rovnako to, že z tendra nie sú vylúčené schránkové firmy.

O tender za 6,3 miliardy eur prejavilo záujem sedem uchádzačov. Táto suma neobsahuje len predpokladané investície na výstavbu vo výške 200 miliónov až 250 miliónov eur, ale predstavuje i celkový súhrn ročných výnosov súkromného partnera počas 30-ročnej prevádzky. Súťažný dialóg by sa mal začať v najbližších dňoch, ministerstvo podľa svojho hovorcu Petra Bublu predpokladá, že sa skončí do konca do tohto roku.