Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Uvoľnenie lavín je ojedinele možné už pri malom dodatočnom zaťažení

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Za posledných 24 hodín pripadlo od jedného do troch, v Tatrách miestami do siedmich centimetrov nového suchého snehu.

Liptovský Hrádok 16. januára (TASR) - Vo vysokých polohách všetkých pohorí trvá všeobecne mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Tatrách a Nízkych Tatrách to platí pre polohy nad 1600 metrov a vo Fatrách nad 1350 metrov nad morom.

Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter, na juhovýchodných a východných svahoch môže byť situácia ešte o niečo horšia. Nový sneh bol previaty do žľabov a na záveterné svahy, kde sú vytvorené nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Uvoľnenie lavín na takýchto strmých miestach je možné hlavne pri veľkom, ojedinele už aj pri malom dodatočnom zaťažení. Možný je aj spontánny výskyt menších až stredných lavín s dĺžkou 50 až 200 metrov. V nižších polohách, pod 1600, respektíve 1350 metrov, trvá naďalej len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.

Dnes ráno bolo na horách väčšinou hmlisté počasie, na severe so snežením. Ochladilo sa ešte výraznejšie, teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 18 do mínus šesť stupňov Celzia. Fúkal čerstvý vietor do 11 metrov za sekundu, na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier prudký severozápadný až severný vietor s rýchlosťou 12 až 19, v nárazoch až 23 metrov za sekundu.

Za posledných 24 hodín pripadlo od jedného do troch, v Tatrách miestami do siedmich centimetrov nového suchého snehu. Celkovo za poslednú periódu sneženia, ktorá bez výraznejšieho prerušenia trvá už niekoľko dní, pripadlo vo vyšších polohách hôr 25 až 50 ccentimetrov snehu. Ten nie je dostatočne zviazaný so starým tvrdým podkladom a je rozložený veľmi nerovnomerne. Miestami ho je nafúkaného aj viac ako 60 centimetrov a naopak na exponovaných miestach je povrch tvorený starým zľadovateným snehom.