Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

ÚVZ minulý rok nezaznamenal žiadny prípad hepatitídy typu D

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Hepatitída je zápalové ochorenie pečene, ktoré spôsobuje poškodenie a deštrukciu pečeňových buniek.

Bratislava 7. augusta (TASR) - V roku 2020 Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR nezaznamenal žiadny prípad akútnej hepatitídy typu D. Rovnako taký prípad zatiaľ neeviduje ani v tomto roku. Proti ochoreniu sa dá nepriamo chrániť očkovaním, ktoré je určené ako vakcinácia proti žltačke typu B. Na sociálnej sieti to pripomenul ÚVZ.

"V našich podmienkach sa ochorenie vyskytuje zriedkavo. Za rok 2020 evidujeme jeden prípad chronickej hepatitídy, za 2021 priebežne žiaden," spresnil ÚVZ. Často sa vyskytuje ako koinfencia a zhoršuje priebeh vírusovej hepatitídy B.

Hepatitída je zápalové ochorenie pečene, ktoré spôsobuje poškodenie a deštrukciu pečeňových buniek. ÚVZ dodáva, že podľa príčiny ochorenia existuje niekoľko druhov hepatitíd, pričom najčastejším pôvodcom hepatitídy sú hepatotropné vírusy napádajúce pečeň.

Pozornosť Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb sa sústredí podľa ÚVZ najmä na hepatitídu typu B a hepatitídu C, ktoré bez liečby prechádzajú do chronickej hepatitídy, spôsobujú vážne zdravotné problémy, cirhózu či rakovinu pečene. "V súvislosti s hepatitídou na svete zomrie jeden človek každých 30 sekúnd," uviedol ÚVZ.