Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Počet akútnych respiračných ochorení aj chorých na chrípku klesol

Ilustračná foto Foto: TASR - Dano Veselský

Chrípku a chrípke podobné ochorenia diagnostikovali lekári v 1615 prípadoch.

Bratislava 20. marca (TASR) – Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku v 12. kalendárnom týždni tohto roka klesol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 35,7 percenta. TASR o tom v piatok informovali z odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Lekári nahlásili 27.008 prípadov ARO, najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Trenčianskom kraji. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy. Ostatné komplikácie podľa ÚVZ SR predstavovali pneumónie a otitídy.

Chrípku a chrípke podobné ochorenia diagnostikovali lekári v 1615 prípadoch. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 60 percent. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom kraji, najnižšiu v Košickom kraji. Najcitlivejšie na ochorenie boli deti do piatich rokov.

Hlásený bol podľa ÚVZ SR tiež jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI, a to u 56-ročného muža z Trnavského kraja. Od začiatku chrípkovej sezóny 2019/2020 bolo hlásených 27 prípadov SARI, z nich šesť chorých zomrelo.