Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

ÚVZ radí, ako vyhodnotiť dodržiavanie hygieny na vianočných trhoch

Na snímke návštevníci jedného zo stánkov na Vianočnom hlavnom trhu po otvorení na Hlavnom námestí v Bratislave 22. novembra 2019. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ľudia by si tiež mali všímať, či zamestnanci dodržiavajú základné hygienické zásady, napríklad či nechytajú polotovary, potraviny či hotové pokrmy holými rukami.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Dodržiavanie hygienického štandardu v stánkoch na vianočných trhoch môže zákazník vyhodnotiť podľa čistoty pracovných dosiek, kuchynských pomôcok a čistoty pracovného odevu zamestnancov. Vyplýva to z odporúčaní odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ľudia by si tiež mali všímať, či zamestnanci dodržiavajú základné hygienické zásady, napríklad či nechytajú polotovary, potraviny či hotové pokrmy holými rukami. Pri manipulácii s jedlom by zamestnanci mali mať jednorazové rukavice a pokrývku hlavy.

Chladené potraviny a používané polotovary podľa odborníkov nesmú byť uložené voľne, patria do chladiacich zariadení. "Vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch musia byť vhodne chránené pred kontamináciou z okolitého prostredia, prikryté aspoň ochrannou fóliou," upozornili hygienici.

Zároveň pripomenuli, že regionálne úrady verejného zdravotníctva ako obvykle vykonávajú na vianočných trhoch celoslovenské kontroly.