Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Chorých na Slovensku je stále menej, chrípková sezóna má desať obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas týždňa nahlásili lekári 2937 prípadov chrípky, chorobnosť v porovnaní s minulým týždňom klesla o 23,7 percenta.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Chrípka naďalej ustupuje, počet chorých klesá v každom kraji. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Svoje brány zavrelo tento týždeň pre chorobu jedno školské zariadenie - materská škola v Košickom kraji.

Počas týždňa nahlásili lekári 2937 prípadov chrípky, chorobnosť v porovnaní s minulým týždňom klesla o 23,7 percenta. Lekári však celkovo nahlásili 36.052 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky, chorobnosť v tomto prípade klesla o 9,4 percenta.

"Od začiatku chrípkovej sezóny 2017/2018 lekári zaznamenali 43 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI), v desiatich prípadoch to skončilo úmrtím, z toho u šiestich zomrelých sa potvrdil vírus chrípky B bez bližšej špecifikácie a u jedného sa potvrdil vírus chrípky A/H1pdm09," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z ÚVZ SR.

Chrípková sezóna by mala trvať do 18. kalendárneho týždňa tohto roka. Účinnou prevenciou je očkovanie, treba však dbať aj na iné preventívne opatrenia. ÚVZ radí poriadne vetrať a umývať si ruky. Dôležité je tiež primerane sa obliekať či vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Účinne a často vetrať treba najmä v škôlkach, školách a na pracoviskách. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu.

Ľuďom môže pomôcť aj dostatok odpočinku či správna výživa s množstvom ovocia, zeleniny a tekutín. Niektoré odporúčania zahŕňajú aj obmedzenie podávania rúk počas chrípkovej sezóny. Pri kýchaní treba používať papierové vreckovky.