Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ÚVZ SR: Epidémia chrípky trvá, chorých u lekárov však ubudlo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas týždňa bolo zaznamenaných aj osem prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia, dvaja pacienti zomreli.

Bratislava 23. februára (TASR) – Epidémia chrípky na Slovensku naďalej pokračuje. Chorých ľudí u ambulantných lekárov však počas týždňa ubudlo. Nahlásili 103.074 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky, ktorá potrápila množstvo Slovákov. Tzv. chrípkové prázdniny malo 355 materských, základných a stredných škôl.

Celková chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 6,9 percenta. Najviac chorých bolo v Trnavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom, informoval hlavný hygienik Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 19.540 ľudí, čo predstavuje 18,9 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najviac prípadov chrípky bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Banskobystrickom. Najčastejšie ochoreli deti vo veku šesť až 14 rokov.

Pre zvýšený výskyt ARO bol vydaný, respektíve naďalej platil zákaz návštev v 32 zariadeniach, z toho bolo 24 zdravotníckych, a v ôsmich zaradeniach pre seniorov.

Počas týždňa bolo zaznamenaných aj osem prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI), dvaja pacienti zomreli. Od začiatku chrípkovej sezóny 2017/2018 bolo doteraz nahlásených 23 prípadov ochorenia SARI.

Za poklesom chorobnosti sú prázdniny, zákaz návštev v nemocniciach Banskobystrického kraja trvá


Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO), v Banskobystrickom kraji v porovnaní s uplynulým týždňom mierne klesol. Dôvodom sú školské prázdniny, čo epidemiológovia aj predpokladali. Výskyt ARO je nižší o 13 percent a CHPO takmer o tretinu. Medziročne však stúpli, najmä chrípka o viac než 60 percent. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"V hodnotenom týždni bola v kraji pre zvýšenú chorobnosť prerušená prevádzka v Materskej škole (MŠ) Bátka v okrese Rimavská Sobota a v MŠ Stará Kremnička v okrese Žiar nad Hronom. Zákaz návštev naďalej trvá v Nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a v Nemocnici s poliklinikou v Brezne," konštatovala Tolnayová.

Aktuálne je hlásených 7536 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 2265 na 100.000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z toho je 890 prípadov CHPO, čo predstavuje chorobnosť 268 na 100.000 ľudí.

Najvyšší počet chorých na akútne respiračné ochorenia je v okrese Lučenec, Revúca, Zvolen a Banská Bystrica. V týchto okresoch je i najviac pacientov s chrípkou.

Podľa Tolnayovej odborníci naďalej udržiavajú prísnu epidemiologickú bdelosť najmä v súvislosti s návratom detí do školských lavíc a ich rodičov na pracoviská.

Počet chorých v Bratislavskom kraji na chrípku a akútne respiračné ochorenia poklesol


Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku v Bratislavskom kraji oproti minulému týždňu poklesol. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave zaznamenal v tomto týždni celkovo 897 ochorení na chrípku a jej podobné ochorenia a 6617 ochorení na ARO. Naďalej však platí zákaz návštev vo viacerých zdravotníckych zariadeniach v Bratislavskom kraji. TASR o tom informoval regionálny hygienik Otakar Fitz.

Úrad zaevidoval v tomto týždni celkom 6617 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 3320,2 prípadov na 100.000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov. V minulom týždni bola chorobnosť na úrovni 5923,1 prípadov na 100.000 osôb. Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine 15- až 19-ročných a z hľadiska okresov v Bratislave I a Bratislave V.

Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia bola 450,1 prípadov na 100.000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov, s absolútnym počtom 897 ochorení. V minulom týždni bola chorobnosť 517,2 prípadov na 100.000 osôb. Najviac ochorení na chrípku bolo vo vekovej kategórii 19- až 24-ročných. Výskyt ARO a chrípky bol sporadický a komplikácie boli hlásené u 250 prípadov z celkového počtu ochorení.

Regionálny úrad upozorňuje, že naďalej platí zákaz návštev vo viacerých klinikách a oddeleniach v Nemocnici Ružinov, Nemocnici akademika L. Dérera na Kramároch, Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Petržalke a Nemocnici Staré Mesto. Zákaz návštev platí aj v Nemocnici Malacky, Národnom ústave detských chorôb, Národnom ústave srdcovocievnych chorôb a v Národnom onkologickom ústave v Bratislave.

Pre vysokú chorobnosť zatvorili v tomto týždni v Prešovskom kraji 119 škôl


Počet chorých na akútne respiračné ochorenia v Prešovskom kraji tento týždeň vystúpil na 17.053 prípadov, minulý týždeň lekári nahlásili 16.820 pacientov, čo je nárast o 233 prípadov. Mierne však klesol počet chorých na chrípku, kým v tomto týždni toto onemocnenie diagnostikovali u 3514 pacientoch, predchádzajúci týždeň malo chrípku 3583 ľudí, čo je o 69 prípadov menej.

Vysoká chorobnosť sa podpísala aj na počte zatvorených škôl a školských zariadení, ktorých počet stúpol na 119. Chrípkové prázdniny vyhlásili v 33 materských školách, 73 základných školách, v troch spojených a v desiatich stredných odborných školách. Chorobnosť najviac zasiahla školy vo Vranovskom okrese, kde zatvorili 21 škôl, nasleduje okres Bardejov s počtom 20 škôl a v Prešovskom okrese dočasne zatvorili 17 škôl.

Rastúci počet chorých ľudí ovplyvnil aj nariadenie o zákaze návštev v nemocniciach v Kežmarku, Svidníku, Starej Ľubovni a vo Fakultnej nemocnici v Prešove platí zákaz návštev na vybraných oddeleniach.

Informácie zverejnil na svojej webstránke Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove.