Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ÚVZ SR varuje pred nebezpečnými farbami na tetovanie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného je možné, že sa tieto výrobky môžu nachádzať aj na Slovensku.

Bratislava 29. mája (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásil do systému RAPEX kontrolný orgán vo Švédsku. Ide o farby a látky na tetovanie z USA, Izraela, Číny, Japonska a Nemecka. Podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného je možné, že sa tieto výrobky môžu nachádzať aj na Slovensku.

Farba na tetovanie True Gold pochádza z USA, je v 30-ml žltej plastovej fľaši. Výrobok obsahuje látky, ktoré nie sú povolené do výrobkov na tetovanie. Zo Spojených štátov je aj farba Grey wash dark. Je v 29,6-ml čiernej plastovej fľaši. Výrobok obsahuje prekročenú povolenú koncentráciu polycyklických aromatických uhľovodíkov.

Značka ďalšej farby nie je uvedená, neznáma je aj krajina pôvodu. Sada obsahuje sedem tetovacích farieb, ktoré sú v 20-ml plastových fľašiach. Výrobky obsahujú aromatické amíny a iné zakázané látky. Vo výrobkoch boli zistené aj prekročené povolené množstvá ťažkých kovov.

Farba s názvom Micro pigment cosmetic color sunset je z USA, je v červenej plastovej fľaši. Vo výrobku bola zistená zakázaná látka a prekročené povolené množstvo ťažkých kovov. Z Izraelu pochádza látka na tetovanie Micro cream pigment for Permanent makeup. Nachádza sa v plastovej fľaši so šedým pigmentom. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo ťažkých kovov.

Z Číny je farba na tetovanie Kuro sumi colors tattoo ink, na obale však má napísané, že je vyrobená v Japonsku. Je v čiernej plastovej fľaši s čiernym pigmentom. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo ťažkých kovov a polycyklických aromatických uhľovodíkov.

Ďalší nebezpečný výrobok je z Japonska, ide o farbu na tetovanie Kuro sumi colors tattoo ink v čiernej plastovej fľaši s čiernym pigmentom. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo olova a polycyklických aromatických uhľovodíkov.

Z USA pochádza látka na tetovanie Strawberries & cream permanent make-up color. Je v 15-ml plastovej fľaši s pigmentom pre permanentný make-up. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo bária. Z Nemecka prišla farba na tetovanie Venus v 6-cm plastovej fľaši. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo bária.

Posledným nebezpečným výrobkom je farba na tetovanie MOMS z USA. Je v 8-cm čiernej plastovej fľaši. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo nečistôt a polycyklických aromatických uhľovodíkov.

"Vyššie uvedené výrobky nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný mejkap. Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike," informuje hlavný hygienik SR.