Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Počet prípadov salmonelózy na Slovensku je ako v minulých rokoch

Ilustračné foto Foto: TASR/Jan Peter Kasper, Friedrich-Schiller-Universität Jena

Salmonelóza má v našich podmienkach výrazne sezónny charakter s maximom v letných a teplých mesiacoch.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Počet prípadov salmonelózy je na Slovensku podobný ako v minulých rokoch. "V chorobnosti aktuálne nepozorujeme výrazné rozdiely v porovnaní s minulým rokom," uviedla pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková. Tento rok sa zaznamenalo 2379 prípadov.

"Z dát v Epidemiologickom informačnom systéme (EPIS) za ostatné desaťročie vyplýva, že najvyšší počet prípadov evidujeme v roku 2018 a za ostatných desať rokov pozorujeme mierne klesajúci trend salmonelózy v SR," povedal Račková. Priblížila, že salmonelóza má v našich podmienkach výrazne sezónny charakter s maximom v letných a teplých mesiacoch.

Rakúske zdravotnícke úrady tento týždeň informovali o pravdepodobnej súvislosti medzi kuracím kebabom z Poľska a prípadmi ochorenia na salmonelózu vo viacerých európskych krajinách. Prípady ochorenia zaznamenali aj v Belgicku, Dánsku, Francúzsku, Írsku, Holandsku, Nemecku, Nórsku a Spojenom Kráľovstve. Všetky postihnuté osoby podľa vyšetrovaní použili ražne (špízy) z Poľska.