Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

POZOR na tieto nebezpečné kozmetické výrobky

Na snímke výrobky do kúpeľa v tvare koláčikov. Foto: TASR - ÚVZ SR

Ide o výrobky do kúpeľa, olej na vlasy aj farby na tetovanie.

Bratislava 12. februára (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému Rapex kontrolné orgány vo Francúzsku, Lotyšsku a Taliansku. Ide o výrobky do kúpeľa, olej na vlasy aj farby na tetovanie. Všetky môžu byť dostupné zákazníkom na Slovensku. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Pre zdravie nebezpečné sú výrobky do kúpeľa v tvare koláčikov, ozdobené imitáciou šľahačky s farebným posypom a kvetmi, zabalené v papierových košíčkoch a v plastových obaloch s názvom Creamers Muffinka Do kapieli neuvedenej značky pôvodom z Poľska. "Výrobky pripomínajúce potraviny nie sú bezpečné, pretože majú formu, vôňu, farbu, vzhľad, obal, označenie, objem alebo rozmery, ktoré môžu spôsobiť, že spotrebitelia, najmä deti, si ich zamenia s potravinami a v dôsledku toho ich môžu vkladať do úst, cmúľať alebo prehĺtať, čo by mohlo byť nebezpečné a zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo perforáciu či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva," informovali hygienici.

Olej na vlasy s názvom Hair oil moisturiser with Olive, Arnica and Rosemary Oils značky MPL môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb. Krajinou pôvodu výrobku je Južná Afrika. "Vo výrobku sa nachádza zmes konzervačných látok Methylisothiazolinone a Methylchloroisothiazolinone. Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov," uviedol ÚVZ SR.

Riziko predstavujú aj farby na tetovanie s názvom Lightning Yellow a Lipstick Red značky Eternal Ink z USA. Vo výrobkoch boli zistené látky anisidine a toluidine, ktoré by sa nemali nachádzať vo výrobkoch na tetovanie. Ako dodal ÚVZ SR, výrobky nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make-up.