Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Mikas: Testovaním možno skôr zachytiť HIV a rýchlejšie nasadiť liečbu

Na snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mikas upozornil, že v súčasnosti tvorí podiel neskôr zistených infekcií HIV približne 39 percent, čo je podľa jeho slov relatívne vysoké číslo.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Testovaním možno zabezpečiť skorší záchyt HIV, rýchlejšie nasadenie liečby a zamedzenie šírenia infekcie ďalej. Poukázal na to hlavný hygienik SR Ján Mikas pri príležitosti prebiehajúceho Európskeho týždňa testovania. Ten každoročne prebieha pred Svetovým dňom boja proti AIDS (1. 12.).

Upozornil, že v súčasnosti tvorí podiel neskôr zistených infekcií HIV približne 39 percent, čo je podľa jeho slov relatívne vysoké číslo. "Včasná diagnostika, dôkladná a kontrolovaná liečba umožňujú ľuďom s HIV viesť dlhý život," dodala Adriana Mečochová, vedúca sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Testovanie ponúka 11 vybraných regionálnych úradov verejného zdravotníctva s poradňami prevencie HIV/AIDS, Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS, HIV Check Point Bratislava a niektoré laboratóriá klinickej mikrobiológie. "O odber krvi na testovanie je možné požiadať aj svojho všeobecného lekára," priblížila Júlia Adamčíková z odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR.

HIV je vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Napáda imunitný systém človeka, a tak znižuje obranyschopnosť voči ochoreniam. Terminálnym štádiom HIV infekcie je ochorenie AIDS - syndróm imunitnej nedostatočnosti, keď sa objavujú mnohé zdravotné ťažkosti, infekcie, ktoré za normálnych okolností ochorenie nespôsobia, lebo ich zdravý organizmus zvládne, a onkologické ochorenia.