Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

NEMÁTE ICH DOMA? Hygienici upozorňujú na nebezpečné výrobky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Testované vzorky obsahovali formaldehyd v rozpätí 174 až 216 miligramov na kilogram.

Bratislava 9. januára (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, melamínovú naberačku. V čínskom výrobku namerali vysoký obsah formaldehydu. TASR o tom informoval odbor komunikácie ÚVZ SR.

"Testované vzorky obsahovali formaldehyd v rozpätí 174 až 216 miligramov na kilogram, čiže nespĺňali požiadavky v parametri obsah formaldehydu, ktorého špecifický migračný limit je 15 miligramov na kilogram," uviedli hygienici. Podľa skúšok vykonaných Národným referenčným laboratóriom pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami tak testovaný výrobok nespĺňa požiadavky nariadenia o plastových materiáloch a predmetoch určených na kontakt s potravinami.

Výrobok odobrali v obchodnej sieti. "Úrady verejného zdravotníctva v SR prijímajú opatrenia na stiahnutie tohto výrobku z trhu v SR, ktorý bude zároveň hlásený do systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá RASFF," dodali. Spotrebiteľom odporúčajú nevyhovujúce výrobky nekupovať, respektíve už zakúpené výrobky nepoužívať a vrátiť ich na miesto predaja.