Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Uznávaná ekonómka Brigita Schmögnerová jubiluje

Na fotke Brigita Schmögnerová Foto: TASR/ Tomáš Halász

Schmögnerová sa narodila 17. novembra 1947 v Bratislave. Po absolvovaní Vysokej školy ekonomickej (1966 - 1971) pôsobila na svojej alma mater ako odborná asistentka.

Bratislava 17. novembra (TASR) – Ekonómka a politička Brigita Schmögnerová, ktorá sa uplatnila aj v európskych ekonomických štruktúrach, sa v piatok 17. novembra dožíva 70 rokov.

Bývalá viceprezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) v britskom Londýne pôsobila tiež ako výkonná tajomníčka Európskej hospodárskej komisie Organizácie Spojených národov (OSN) vo švajčiarskej Ženeve, ministerka financií a podpredsedníčka vlády Slovenskej republiky (SR).

Brigita Schmögnerová sa narodila 17. novembra 1947 v Bratislave. Po absolvovaní Vysokej školy ekonomickej (VŠE, dnes Ekonomická univerzita) v Bratislave (1966 - 1971) pôsobila na svojej alma mater ako odborná asistentka. Vzdelanie si doplnila postgraduálnym štúdiom na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave v odbore matematická štatistika. Ďalšie vzdelanie získala na študijných pobytoch v Centre ekonomického plánovania v gréckych Aténach a na Georgetownskej univerzite v americkom Washingtone.

V rokoch 1976 až do marca 1979 pracovala ako vedecká pracovníčka v Ekonomickom ústave Slovenskej akadémie vied (SAV), kde sa neskôr stala vedúcou odboru pre makroekonómiu. Popritom sa venovala externej ašpirantúre na VŠE a získala titul kandidáta ekonomických vied.

Bola poradkyňou podpredsedu vlády SR, neskôr odbornou poradkyňou v komisiách Ministerstva priemyslu SR (od roku 1990 do júna 1992). Od marca do novembra 1994 pôsobila ako podpredsedníčka vlády SR pre hospodárstvo v dočasnej vláde Jozefa Moravčíka. Od novembra 1994 do roku 1998 bola poslankyňou Národnej rady (NR) SR za Stranu demokratickej ľavice (SDĽ), členkou výboru NR SR pre financie, rozpočet a menu.

Na jar 1998 poslanci NR SR za SDĽ navrhli Brigitu Schmögnerovú na funkciu prezidenta SR do tretieho kola prezidentských volieb. V parlamente sa v období od 29. januára do 9. júla 1998 uskutočnilo päť kôl volieb prezidenta SR. Ani jedno nebolo úspešné.

Od 30. októbra 1998 do 29. januára 2002 zastávala Schmögnerová post ministerky financií a podpredsedníčky prvej vlády Mikuláša Dzurindu. Po rezignácii na post ministerky financií si od konca januára do marca 2002 uplatňovala mandát poslanca NR SR, ktorý jej vyplýval z parlamentných volieb. Zo SDĽ vystúpila 31. januára 2002, zároveň vystúpila aj z parlamentného klubu poslancov za SDĽ. Od 1. februára 2002 do polovice marca 2002 pôsobila v parlamente ako nezávislá poslankyňa a napokon sa poslaneckého mandátu vzdala.

Bývalá ministerka financií SR začala od 18. marca 2002 pracovať na poste výkonnej tajomníčky Európskej hospodárskej komisie OSN v Ženeve. Členkou senior manažmentu Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) v Londýne bola od 1. septembra 2005 a zastávala post viceprezidentky EBOR. Na tomto poste ju v septembri 2010 nahradil český expremiér Jan Fischer. Po ôsmich rokoch pôsobenia v zahraničí sa v roku 2010 vrátila na Slovensko.

Ekonómka Brigita Schmögnerová získala v roku 2000 Krištáľové krídlo v kategórii hospodárstvo za výsledky Ministerstva financií SR, o ktoré sa zaslúžila, ako konsolidácia štátnych financií, vstup do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), vstup zahraničných investorov a reštrukturalizácia bánk. V rovnakom roku jej časopis Euromoney udelili prestížnu cenu pre najlepšieho ministra financií. V septembri 2017 si prevzala prémiu Literárneho fondu (LF) za vedeckú a odbornú literatúru v kategórii spoločenské vedy za dielo Kniha o vládnutí (2016).