Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zmena v uznávaní titulov medzi SR a Poľskom: Vypadnú docent a profesor

Na archívnej snímke zľava minister obrany SR Martin Glváč, minister životného prostredia SR Peter Žiga, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek,podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, štátny tajomník Ministerstva financií SR Radko Kuruc a predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Dôvodom zmeny bolo, že výkon povolania vysokoškolského učiteľa vo funkcii docent a profesor sú na Slovensku regulovanými povolaniami.

Bratislava 24. februára (TASR) – Uznávanie vysokoškolských titulov medzi Slovenskom a Poľskom sa zmení. Po novom z dohody medzi oboma vládami o vzájomnom uznávaní častí štúdia a rovnocennosti dokladov o vzdelaní, hodností a titulov vypadli tituly docent a profesor. Vyplýva to z návrhu na zmeny v dohode, ktorú dnes schválila vláda.

Dôvodom zmeny bolo, že výkon povolania vysokoškolského učiteľa vo funkcii docent a profesor sú na Slovensku regulovanými povolaniami. "Preto sa pri uznávaní kvalifikácie nepostupovalo podľa bilaterálnej dohody," uviedlo ministerstvo školstva v dôvodovej správe. Rezort totiž pri uznávaní titulov vychádza z minimálnych kvalifikačných požiadaviek, ktoré sú stanovené pre vysokoškolských učiteľov v Slovenskej republike. Naopak, v Poľsku výkon povolania vysokoškolského učiteľa nie je regulovaným povolaním preto profesijné uznanie sa v Poľsku nevyžaduje.

Bilaterálna dohoda o vzájomnom uznávaní častí štúdia a rovnocennosti dokladov o vzdelaní, hodností a titulov získaných v Slovenskej republike a v Poľskej republike bola podpísaná vo Varšave 18. júla 2005.