Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Uznesenie v kauze týrania exposlancom doručili Krajskému súdu Trenčín

Ilustračné foto. Foto: TASR - Marko Erd

Z vyhláseného uznesenia senátu Okresného súdu v Prievidzi vyplýva, že vykonaným dokazovaním nebolo preukázané, že by obžalovaný naplnil zákonné znaky týrania blízkej osoby a zverenej osoby.

Trenčín/Prievidza 6. marca (TASR) - Krajský súd (KS) v Trenčíne ešte neurčil termín, kedy by sa mal zaoberať sťažnosťou proti uzneseniu Okresného súdu (OS) v Prievidzi v prípade údajného týrania exposlancom Národnej rady SR za Smer-SD Vladimírom J. Spis mu doručili začiatkom uplynulého týždňa, uviedol pre TASR hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

"Uznesenie Okresný súd Prievidza vyhlásil 25. októbra 2017, následne bolo potrebné uznesenie písomne vyhotoviť, potom doručiť všetkým oprávneným osobám, ďalej okresný súd doručoval stranám trestného konania písomne zdôvodnenú sťažnosť prokurátora, následne prokurátorovi doručoval vyjadrenie obžalovaného k sťažnosti. Až po skompletizovaní spisu vrátane doručeniek mohol byť spis predložený nadriadenému súdu," ozrejmil ďalej Tarabus.

Z vyhláseného uznesenia senátu OS v Prievidzi vyplýva, že vykonaným dokazovaním nebolo preukázané, že by obžalovaný naplnil zákonné znaky týrania blízkej osoby a zverenej osoby. Podľa názoru súdu skutok vykazuje znaky priestupku proti občianskemu spolunažívaniu, preto vec zároveň postúpil na Okresný úrad v Prievidzi na prejednanie priestupku proti občianskemu spolunažívaniu.

Pri svojom rozhodnutí sa senát opieral o vykonané dokazovanie na hlavnom pojednávaní a hlavne o závery znaleckého posudku znalkyne v odbore psychológie. Prokurátorka proti uzneseniu súdu na mieste podala sťažnosť.

Exmanželka bývalého okresného šéfa Smeru-SD v Prievidzi rozhodnutie senátu po vyhlásení uznesenia spochybnila, podľa jej slov išlo o kamufláž a znalecký posudok bol zmanipulovaný. Rozhodnutie senátu exposlanec, ako i jeho obhajca Ľubomír Hrežďovič akceptovali, Hrežďovič v tejto súvislosti podotkol, že v prípade právoplatne ukončenej veci sa budú brániť aj v konaní o priestupku.

Podľa znenia obžaloby sa mal Vladimír J. k svojej vtedajšej manželke a maloletej dcére správať tak, že im spôsoboval psychické utrpenie, vulgárne im nadávať, dnes už exmanželke zakazovať stretávať sa s rodinou, vyhrážať sa jej so zbraňou a dopustiť sa na nej aj fyzického násilia. Jeho konanie malo trvať od nezisteného obdobia v roku 2003 do februára 2015, týrania sa mal podľa prokuratúry dopustiť závažnejším spôsobom konania. Vladimír J. od začiatku svoju vinu popiera. Bývalému okresnému šéfovi Smeru-SD v Prievidzi hrozil pôvodne trest odňatia slobody na sedem až 15 rokov.

Obvineniu z týrania blízkej a zverenej osoby čelí Vladimír J. od marca 2015. Svojho poslaneckého mandátu a funkcie okresného šéfa Smeru-SD sa vzdal po medializácii konfliktov so svojou, dnes už bývalou manželkou. Rozviedli sa rovnako v marci toho roka.