Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Návštevnosť na kúpaliskách bola počas 35. týždňa nízka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Na základe odberov vzoriek bola vyhovujúca kvalita vody na kúpanie v aktuálnom týždni v šiestich prírodných kúpaliskách.

Bratislava 3. septembra (TASR) - V aktuálnom 35. týždni zaznamenali na kúpaliskách nízku návštevnosť, dôvodom bolo nepriaznivé počasie. Prevádzku viacerých kúpalísk a sezónnych bazénov prerušili. V piatok o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) vykonávajú aj naďalej štátny zdravotný dozor na povolených kúpaliskách. Vzorky vôd odoberali aj na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou.

Na základe odberov vzoriek bola vyhovujúca kvalita vody na kúpanie v aktuálnom týždni v šiestich prírodných kúpaliskách. Zistilo sa, že voda nevyhovuje hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie a nie je vhodná na kúpanie vo vodnej nádrži (VN) Kanianka, Štrkovisko Horná Streda, Plážové kúpalisko Jazero v Košiciach, Tona Šurany, RO Gazarka Šaštín Stráže, Veľká Domaša - Holčíkovce a na jednom odbernom mieste VN Ružín v okrese Gelnica (Ružín - prítoky).

Úrady podľa Račkovej na základe ďalších odberov vzoriek vody na kúpanie zistili mierne zvýšený celkový fosfor na Laborci Humenné a zníženú priehľadnosť na vodnom diele (VD) Kráľová, Kaskádach i Šintavských baniach. Voda na kúpanie bola v ostatných zdravotne významných ukazovateľoch podľa ÚVZ vyhovujúca. Znížená priehľadnosť bola zistená aj na Lipovine - Bátovce, pričom odporúčanú hodnotu nespĺňal aj ukazovateľ farba. Na všetkých piatich lokalitách Veľkej Domaše (Holčíkovce, Poľany, Dobrá, Nová Kelča, polostrov Krym) bol zistený zvýšený celkový dusík. "Farba, celkový dusík a celkový fosfor patria medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a sú vyšetrované nad rámec povinných ukazovateľov," uviedol úrad.

Počas kúpacej sezóny nie je na kúpanie využívaná VN Ružiná z dôvodu rekonštrukcie. Mimo prevádzky je aj VN Opatová v Trenčíne. Povolenie na prevádzku malo na konci 35. týždňa 87 umelých kúpalísk a 327 bazénov. Prekročenie mikrobiologických ukazovateľov kvality vody na kúpanie bolo preukázané na základe ostatných odberov napríklad v termálnom relaxačno-oddychovom B2 a sedacom oválno-oddychovom B2B bazéne na Termálnom kúpalisku (TK) Nesvady.

Prekročenie mikrobiologických i biologických ukazovateľov kvality vody na kúpanie bolo zaznamenané aj v B4 pokojovom bazéne na TK Vincov les Sládkovičovo. Bazén bol vypustený, boli nariadené opatrenia.

Na niektorých umelých kúpaliskách nie sú v prevádzke všetky bazény.